09 July 2012

Buah Tomato

Hai selamat petang semua..
petang nie mood fiyda ok, xde sedih2x..
so i think i nak share dengan u olls semua khasiat buah tomato..

Kalau korang nak tahu nama lain bagi tomato nie adalah Iycopersicon esculetum..




btw sebelum fiyda citer panjang2x.. nak tanya, korang suka mam tomato x?
fiyda suka mam tomato yang mentah2x, kalau yg dah masak kurang ckit..
pada yang tak suka tomato, better lepas nie korang trylah makan erk.. ^_^



Ok, now i nak kongsi petua kecantikkan guna buah tomato :

Mengecilkan liang roma :

Campurkan satu sudu jus tomato segar dengan dua hingga empat titik jus limau.
Sapukan bahan tersebut menggunakan kapas pada kulit wajah dan urut perlahan-lahan. Biarkan selama 15 minit. Bilas dengan air suam untuk mengecilkan lagi liang roma, selepas itu sapukan pelembap muka.

Merawat jerawat
Hancurkan tomato segar dan sapu rata bahan tersebut pada kulit muka yang berjerawat. Biarkan sejam atau lebih sebelum dibilas dan dikeringkan. Buat setiap hari sehingga jerawat hilang.
Membersihkan kulit muka
Topeng muka menggunakan campuran tomato dan avokado amat sesuai untuk kulit kombinasi (berminyak, biasa dan kering) kerana ia menggabungkan astringen dan antiseptik yang boleh mengurangkan kandungan minyak serta noda hitam pada kulit.Topeng penyegar muka ini kaya dengan vitamin A, C dan E - kesemuanya penting untuk kulit yang sihat. Untuk membuat topeng muka ini, hancurkan tomato dan avokado dalam mangkuk dan sapukan pada muka, bilas selepas 20 ke 30 minit.Boleh juga sapukan campurkan jus tomato segar dengan jus timun pada kulit muka untuk mengawal minyak and jerawat.
Menyejukkan kulit yang rosak
Kisar sebiji tomato dan campurkan dua sudu yogurt. Sapu bahan tersebut pada kulit muka dan biarkan selama 20 minit. Bilas dengan air suam. Gabungan tomato dan yogurt mampu menyejukkan kulit dan mengurangkan kesan kesakitan termasuk akibat selaran matahari dan kerengsaan kulit. Ini kerana yogurt merangsang protein pada kulit dan menjadikannya lembut manakala tomato menyejuk dan meneutralkan permukaan kulit
Mesti korang pelikkan nape tetibe fiyda tulis sal tomato arini kan?
fiyda tulis sebab dah 2,3 hari nak beli buah tomato nak buat scrub tapi x beli2x lgi..
hehehehe, kalau korang nak cantik nak nampak muda trylah guna tomato.. 
cantiklah sgt fiydakan, hahaha.. sila muntah semua..
oklah korang, bubye.. ^_^





No comments: