29 June 2014

6 Ekor Anak Ayam Kesayangan

~ بسم الله الرحمن الرحيم  ~

..السلام عليكم

Salam Ramadhan pada semua islam,
Alhamdulillah, syukur masih diberi nafas hingga kesaat ini
sehingga sekali lagi tahun nie dapat merase nikmat bulan barakah ini,
Sejak fiyda masuk UKM fiyda dah jarang berpuase penuh dengan family,
Tapi tahun nie alhamdulillah, 
keputusan behenti keje di negeri orang bukanlah satu kesilapan,
Hari ni fiyda lebih dekat dengan family,
dapat sesame susah dan senang dengan mereka..
sahur sesame, berbuka sesama, terawih sesama, solat malam sesama dlll

"maka nikmat tuhanmu yang manakah kamu dustakan?"
(Surah ar-rahman)

Ramadhan kali ini lebih istimewa dari yang sebelum2 ini,
Dan fiyda bercita2 tuk jadi ianya lebih istimewa, Insyallah..
Sape tahu ini mungkin ramadhan terakhir buat fiydakan,
Sejujurnya sejak arwah pergi fiyda selalu 
terdetik dihati untuk mempersiapkan diri tuk berjumpa Allah, 
Arwah pergi dalam keadaan yg tak fiyda duga,
Buat fiyda berfikir bilakah pula giliran fiyda,
Arwah orangnya baik ramai orang sayang, ramai yang doakan
 tentu syurga tempatnya, mudahan Amin,
Tapi fiyda?? terlalu banyak khilaf.. takut nak bayangkan.. :,(
Hmmm, ingat mati tu baguskan??
Tahun nie betul2 semangat nak sambut ramadhan,
dah macam nak raya adik fiyda cakap,
fiyda basuh semua telekung & sejadah, fiyda basuh rumah,
mak pun terkejut tengok fiyda buat semua tu,
Banyak yang fiyda plan nak buat sepanjang ramadhan kali nie,
moga Allah permudahkan,.. Amin


Enam Ekor Anak Ayam

Okay ini kisah anak ayam fiyda cerite tentang sebuah kehidupan,
Sebulan yang lepas fiyda beli 6 ekor anak ayam,
pada hari pertama fiyda beli dan bawak balik
tak sampai 3 jam, seekor daripadanya dah menghilangkan diri,
fiyda pikir kucing fiyda makan sebab kucing fiyda yg sekor tu mkn anak ayam,
Pagi esoknya, subhanallah dengan kuasa tuhan anak ayam tu dtg balik,
fiyda ingat lagi, pagi tu fiyda nak hantar adik keje,
tetibe adik jerit tunjuk anak ayam yg tgh berlari dtg ke arah fiyda,
anak ayam yg kecik tak beribu, baru beli tu dah knal fiyda...
tiada ape yang mustahil dengan kuasa Allah,

Makin hari makin anak2x ayam fiyda membesar,
bangun pagi wajib fiyda pergi tengok diorang bagi mkn,
tengahri sekali, dan sebelum maghrib sekali,
fiyda panggil diorang 'chi', tiap kali fiyda panggil diorang akn berlari dtg,
seronok & bahagianya hanya Allah yang tahu,
sampailah satu hari, anak ayam mula mati sekor demi sekor,
ade yang sakit, ade yang hilang tah ke mana,
2 ekor yg terakhir fiyda dah tak lepas sebab takut hilang lagi,
satu pagi bila fiyda nak pergi mkn,
masyaallah terkejut sgt tengok keadaan salah sekor anak ayam fiyda,
kakinye koyak sampai nampak tulangnye dan berdarah,
tak tahu kena ape sebab fiyda dah kurung, confirm kucing x kacau..
fiyda agak tu angkara musang buah,
jadi fiyda pindahkan anak ayam fiyda kesangkar lain,
tinggallah seekor yang last,
2 hari sebelum puasa, pagi tu elok lagi dia ikot fiyda,
fiyda jemur kain die dtg main kejar2x dgn fiyda,
lepas tu fiyda kurung balik sebab kucing kejar die ajak main,
tak smpai tengah hari dalam pukul 11 fiyda pergi tengok,
ayam yg tengah sihat tetibe terkulai layu.. :'(
fiyda angkat tengok lehernye belubang,
mmg bukan angkara kucing, musang pun bukan rasenye,
sampai arini fiyda tak tau macamna bleh jadi macam tu..
time tu fiyda mmg sedih sgt, fiyda tengok anak ayam fiyda nazak,
fiyda panggil die 'chi', die still usaha angkat kepala dan buka mata tengok fiyda,
Tak dapat fiyda nak gambarkan betapa sedihnya hati ni,
fiyda doa sambil nangis time tu fiyda cakap 
"Ya allah, aku redha aku tak sanggup tengok die menderita kesakitan macam
aku lebih rela KAU amik nyawanya"
tak sampai 2 jam akhirnya habislah riwayat ke 6 ekor anak ayam aku..
Ya Allah, perit dan pedihnya dalam hati ni...

Aku belajar sesuatu dari kisah anak ayam ni,
kerana  sayang aku kurung anak ayam aku,
tapi tanpa aku sedar di dalam sangkar tu juga dia bertemu mautnya,
betapa aku cuba lindungi kesayangan aku,
tapi bila Allah cakap detik tu ajalnya sapelah aku tuk menghalangnya..
dan aku mengerti betapa aku sayang akan sesuatu/sesorang kalau Allah dah cakap
dia bukan milik aku dia tetap takkan jadi hak aku,
Allah mungkin pinjamkan tuk aku seketika tuk hiburkan hati aku,
tuk uji aku tapi bila tiba masanye Allah akan amik sesuatu?seseorang tu dari aku,
 Ape yg aku boleh cuma redha, redha dan redha,,
Moga allah gantikan dengan sesuatu yg lebih, 
mungkin bukan didunia tapi diakhirat sana.. Insyallah..

Btw, thanks pada yang sudi baca kisah anak ayam dari budak cengeng nie,
lama tak menulis arini menulis tuk lepaskan duka dihati,
dulu ada beberape yg setia baca karangan karut marut aku nie,
tapi sekarang tak tahulah ade ke tak..
tapi xperlah, fiyda ok jea..

Selamat beramal semua..
Wasalam..

-xoxo-








I

23 April 2014

100 DAYS

~ بسم الله الرحمن الرحيم  ~

..السلام عليكم

1st Entri untuk tahun 2014,
Dah bulan 4 baru nak menuliskan kat sini,
Permulaan 2014 yang penuh dengan dugaan membuatkan fiyda tak berkesempatan
tuk menulis disini.

Hari nie tergerak hati tuk menulis dan bercerita tentang salah sorang dari
Buat pertama kalinya sellepas 100 hari fiyda ingin bercerita tentang arwah,
Yea ARWAH, sahabat yang dah 100 hari tinggalkan dunia fana nie,
Pergi takkan kembali, Hilang yang takkan berganti..
AlFatihah buatmu sayang ~ Solihah Ab.Rahman #Amin


Jun 2012 - 14 January 2014
Mengenang kembali detik pengenalan kami,
3 Tahun di UKM, Falkulti yang sama
Banyak Subjek yang membolehkan kami amik kelas yang sama,
Tapi seingat fiyda, kami tak pernah kenal selama tiga tahun itu,
Percaturan allah cukup cantik, Allah pertemukan kami di semester pendek,
lebih kurang 2-3 bulan sebulan grad (2012,
kami sama kelas, kami selalu dibarisan yang sama,
ada kalanya di depan fiyda dan sebaliknya..
Hubungan kami tak berakhir disitu tapi malah lebih akrab bila arwah selalu
datang tidur umah sewa, makin hari makin akrab,
makin lama makin mesra, makin rapat..
Kami tidur bersama,  makan bersama, hangout berdua,
Bercerita, meluah rasa dan macam2x lagi..
Sampai satu tahap bila kami onphone sampai berjam2x,
Pernah sampai 4-5 jam on phone,
panas telinga tak yah cakap lah, haha
dan sejujurnya fiyda tak pernah dan kurang gemar on phone,
dengan ex2 bf pun kalau onphone paling lama leh tahan 15 minit jea..
tapi dengan arwah.. hurmmm, kekadang tak tahu ape yang kami sembang lama sgt..
Arwah panggil fiyda pakwe dan fiyda panggil arwah makwe,
kekadang kami ber sayang, darling, baby.... huhu
Kalau org dengar kitaorg onphone mesti org selalu salah faham ingat tgh onphone dgn bf, haha

Persamaan bumi kelahiran buat kami lagi akrab,
berkali2x kami balik kg sesama,
Disebabkan kg arwah lgi dekat dengan hentian bas,
so mak arwah akan amik kami dan kemudian mak fiyda,
 amik fiyda dirumah arwah atau dipertengahan jalan..
umah kami tak jauh pun dalam 15 minit perjalanan jea..
Dan kami banyak sukakan makanan yang sama,
Bila ade mase, weekend mesti kami spend time masak sesama,
arwah sangat suka memasak dan masakan arwah sgt sedap,
paling arwah suka kerang, pernah satu mase arwah teringin nak makan kerang,
dari satu pasar ke satu pasar kami cari kerang..
Indahnya semua kenangan tu..

Arwah seorang sahabat yang Protective,
Sejak dari awal kenal arwah, arwah selalu protect fiyda,
Kekadang rasa arwah lebih protect fiyda dari diri fiyda sendiri,
Teringat time hari amik jubah konvo,
arwah pergi amik jubah dengan kekawan arwah dan fiyda pergi dengan member lain,
Sebelum fiyda keluar dari rumah tetibe arwah call,
arwah : "Beb, aku nampak dia, aku nampak dia"
fiyda : "nampak sape?"
Arwah : "nampak dialah, *****! baik ko jgn datang, nanti ko sakit hati,
dia dtg dengan pompuan tu, siap berpimpin tgn lg"
Betapa arwah tak mau fiyda terluka.. T_T
Disebabkan arwah rapat dengan aku, sampai ***** remove fb arwah,
tapi arwah cakap cikit pun dia tak kisah..
Bagi fiyda arwah adalah sahabat dunia dan akhirat,
sahabat yang kalau masuk syurga dia tak mau masuk sorang,
sahabat yg sentiasa hulur tangan sama2 berjalan kesyurga,
Bila fiyda silap, arwah selalu tegur, selalu nasihat, selalu mengingatkan..
Allah... T_T 
Fiyda masih ingat lagi, satu hari kitaorang pergi swiming kat kolam UKM dengan classmate master arwah,
Balik dari swimming arwah bagitau, classmate master arwah terkejut tengok macamna arwah dengan fiyda,
100% lain bila dengan diorang, 
arwah cakap bila arwah dengan fiyda arwah jadi diri arwah sendiri,
Arwah cakap dalam ramai2x kawan arwah, fiyda yang paling rajin melayan krenah arwah,
roomate arwah pun cerite kat fiyda yang arwah pernah cakap menda yg sama tentang fiyda pada dia..
Hurmmm..

Arwah bukan sekadar sahabat yang Baik,
Sepanjang fiyda kenal arwah,
Arwah juga anak, Adik, Kakak,mak saudara dan sepupu yang baik
Kenapa fiyda cakap arwah anak yang baik, silap bukan anak yang baik
tapi anak yang sangat baik kerna ade satu kisah ... 
Arwah pernah berjanji untuk belikan mak arwah kereta, kalau tak silap time tu arwah
form 6 atau mgkin 1st year di UKM, tapi sebelum sempat arwah beli,
kakak arwah dah belikan dulu kereta untuk mak arwah,
arwah sangat sedih, dek kerana itu arwah cakap dekat kakak arwah
yang arwah nak bayar ansuran bulanan kereta tu,
Dek kerana arwah masih belajar dan hanya meminjam dengan PTPTN,
Arwah sanggup keje partime hujung minggu semata2 tuk bayar kereta itu..
Allahu, mungkin sebab inilah Allah sgt syg kamu syg.. sebab kamu terlalu baik dengan org tuamu..
Sejuk perut ibumu sayang....
Bila dah bekerja, tiap kali balik kg mesti arwah akan habis beratus2x untuk mak dan ayah arwah,
Selain mak & ayah, arwah juga sanggup berhabis duit tuk tanggung adik2x arwah,
dengan anak saudara plak arwah lansung tak lokek...

Arwah seorang yang sangat merendah diri & tak suka menunjuk2x,
Fiyda ingat lagi, sebelum arwah dapat keje di bank,
arwah keje dimerata2x, pantang ade interview mesti arwah pergi,
Bila arwah dapat keje dekat Bank,
Arwah cakap kat fiyda jangan bagitau orang lain,
dia tak mau orang tahu, sebab dia tahu masih ramai kawan2x dia yang masih belum keje,
tak mau diorang rase rendah diri sebab tak bekerja lagi,
Bila arwah beli handphone baru,
Arwah sorok dari fiyda, bila fiyda tanya handphone ape,
arwah cakap handphone biase2x sahaja..
baiknye akhlakmu sayang.. terlalu  banyak jika nak diceritakan,,,

Bila difikir dan direnung balik,
banyak petanda yang arwah akan pergikan kedunia sana,
Beberapa bulan sebelum arwah pergi,
lebih kurang 100 hari macam tu,
fiyda tidur rumah arwah, sebab keesokkan harinya kami nak blik Trganu sama2,
Bila bangun paginya arwah peluk fiyda kemas2x,
seolah2x tak nak lepaskan..
arwah juga pernah cakap pada fiyda "nanti dah tak nak tido dgn ko dah,..."
kini kata-katamu benar2 menjadi kenyataan sayang..
Sebulan sebelum bufday arwah,
arwah asyik mengira hari, selepas bufday terus mengira hari..
Kata orang tua2x, orang yg selalu mengira hari sebelum meninggal dunia
adalah org yg tak sabar2 nak berjumpa dengan penciptanya..
Paling pelik bagi fiyda bila arwah cakap 2014 nak nikah,
mungkin bagi org lain tak de ape yang pelik tapi bagi fiyda pelik sebab 
arwah pernah cakap tak nak kawen awal,
arwah nak hbiskan master dulu,
fiyda ingat arwah bergurau tapi makin lama makin beriya2x,
arwah pernh bagi amaran dalam bergurau supaya fiyda tak kawen dulu,
kini kata2x arwah benar2x menjadi kenyataan arwah benar2x dah bernikah/kawen 
dulu sebelum fiyda tapi bukan dengan jodoh, arwah dah menikah/kawen dengan ajal..
Hurmmm.. tak tahu kenape, mgkin sebab arwah benar2x istimewa dihati fiyda,
so time bufday arwah fiyda betul2x nak buat arwah hepy..
Sampai arwah pun pelik dengan fiyda,
fiyda sangat tak suka tengok cartun dan arwah tahu fiyda tak suka cartun,
pernah sekali kitaorang keluar tengok cartun,
fiyda tengok arwah bukan main gelak tapi fiyda rase cam lansung xde perasaan,
tanpa fiyda sedar fiyda buat muka dengan arwah, lepas tu mmg arwah tak pernah 
ajak fiyda tengok cartun lagi..
Sehinggalah bufday arwah (7/12/13), fiyda yg ajak arwah tengok cartun,
sebab tu arwah terkejut... kitaorang pergi IOI (11/12/13) dengan hana,
sepanjang dalam movie arwah senyum memanjang sebab fiyda belanje arwah tengok cartun,
dan hari tu jgak arwah ajak amik gambar kenangan,
amik gambar tu memang biase,
yang luar biasenya bila arwah ajak amik gambar,
then cuci then siap beli frame lagi..
so kami bertiga, ade gambar dan frame yang sama,
kata arwah nanti tiap2x hari die akan tengok kitaorang.. T_T
Rupa2xnya arwah nak tinggalkan gambar kenangan buat fiyda.. T_T
Seminggu atau 2 minggu lepas tu (dec 2012) , arwah ajak fiyda keluar lagi,
kami jumpa di alamanda sekali dengan hana dan sepupu arwah,
tu kali terakhir fiyda jumpa arwah,
mase tu arwah cite ade sorang hamba Allah buat arwah frust,
So arwah sedih, arwah nak jumpa fiyda nak lepaskan semua,
then lepas tu arwah tak nak sedih lagi...
Time tue fiyda dapat rase kesedihan arwah tapi arwah sgt kuat, tabah dan nekad..
Bodohnya hamba Allah tu syg, dia buta....
Fiyda dapat rase arwah cuba buat fiyda rapat dengan hana,
yea fiyda memang dah rapat dengan hana,
tapi arwah seolah2x nak buat hana sebagai pengganti arwah bila arwah dah xde,
itu yg fiyda rase.. waallahualam
Seminggu sebelum arwah pergi, arwah ade msg ajak hana (bufday hana) keluar sehari seblum arwah pergi..
Tapi tak jadi keluar sebab hana balik kg..
arwah cakap "lepas tu aku dah tak free dah.."
Benar kate mu sayang,... T_T

14 January 2014 bersamaan 12 Rabiulawal 1435
Arwah Sahabatku Solihah Ab Rahman pergi selamanya...
Rase macam sebentar tadi semuanya terjadi sayang..
Rase cam baru jea hana dan ammar msg tanya dan bagitau tentangmu,
Rase cam baru jea piqah call ajak p hospital tengokmu sayang,
dan betapa aku berharap piqah cakap "jumpa dekat icu/emergency room"
tapi hakikatnya piqah cakap " fiyda dtg dekat forensik HKL yea"
Hanya Allah yang tahu ape yang fiyda rase mase tu,
menggeletar seluruh badan fiyda, lembik lutut...
Bila sampai hospital, fiyda masih harap ade org dtg cakap yg berita tu slah faham shja,
Dan fiyda mula tersedar itu adalah hakikat bila org bila bedah cakap kawan2x arwah bleh masuk tengok arwah buat kali terakhir.. Allah, lembik lutut fiyda mase tu... T__T
Diorang cakap kalau tak kuat tak payah tengok pun tak pe jenazah arwah,
tapi kalau fiyda tak tengok, fiyda takkan tengok arwah sampai bila2 dah..
fiyda ingat lagi sebelum fiyda masuk tengok jenazah,
fiyda nangis puas, fiyda kuatkan hati,
tak nak nangis depan jenazah,
dayah pegang fiyda sebab time tu fiyda tak kuat sangat,
fiyda tengok jenazah, fiyda rase cam mimpi yg tu jenazah sahabat baik fiyda..
sampai sekarang masih terbayang wajah tenang itu....
Lebih kurang 2 minggu arwah pergi, fiyda mimpi arwah,
dalam mimpi tu arwah dtg jemput fiyda ajak balik dari keje,
pertengahan jalan arwah seperti biasa semase hidupnya kecoh,
ajak fiyda pergi sana pergi sini,
Tetibe... di satu kawasan yg tinggi arwah terjatuh dan meninggal lagi,
Dalam mimpi tu fiyda rase fiyda seolah2x hilang arwah buat kali kedua..
Mak cakap, mimpi tu mungkin untuk bagitau bagaimana cara arwah pergi,
Tapi wallahualam.. hanya Allah yg tahu

Hari nie, genap 100 hari arwah pergi
Tapi fiyda masih rindu, masih teringat,
Kekadang terase seolah2x arwah masih ade,
Kekadang tangan laju menaip whatsaap nak hntar kat arwah tapi delete balik..
then  kekadang masih meneruskan rutin harian semase arwah masih ade,
Stalk Twitter, fb, instagram, wechat arwah.. walaupun fiyda tahu tiada ape..
mak fiyda cakap, dulu mak pernah hilang kawan baik mcam fiyda hilang arwah,
mak cakap sampai sekrg mak masih rase seolah arwah masih ade,
walaupun hakikatnya dah berbelas tahun arwah dah pergi...
Itulah yg fiyda rase skrg..

Bila fiyda rindu sangat, bila fiyda sedih,
fiyda hanya bercakap didalam hati seolah2x fiyda bercakap dgn arwah,
kekadang fiyda tertanya kalau fiyda yang pergi dulu,
Arwah rase ke ape yg fiyda rase sekrang... tapi persoalan tu berlalu cam tu jea..

Soli sayang, saya tak kenal awak lama,
walaupun hanya sekejap, tapi sya bersyukur sangat
Allah hadirkan awak dalam hidup saya,
Awak anugerah terindah dari Allah buat saya..
Diorang cakap awak bertuah dapat saya sebagai kawan,
Tapi saya rase sebaliknya, saya rase saya yang bertuah.
Terima kasih Allah..
Saya punya cita2x tuk bertemu lagi awak di syurga,
Tapi terase jauh sangat syurga dari saya awak,
Semoga Allah permudahkan perjalanan saya yea..
Saya ade terbaca kat satu blog, Dia awak bidadari,
Saya harap awak akan jadi bidadari seperti yang bloger tu cakap. #Amin


Terlalu banyak perkara tentang arwah nak diceritakan,
Tapi cukuplah sampai disini,
yang lain biarlah kekal menjadi kenangan dihati fiyda seorang,
pada yang baca tulisan ini,
fiyda mohon sedekahkan AL-fatihah buat arwah..
Jasa kalian hanya Allah yang dapat balas..

Wasalam~

01 December 2013

Pengalaman Benar - Benar Mengajar

Assalamualaikum,

Hai semua,
semoga sentiasa sihat hendaknya,

Sejak akhir-akhir nie makin ramai teman2x dah mulakan langkah 
ke kehidupan baru, ade yg bertunang ade yg dah kawen,
uwaaa, untunglah.. tumpang gembira :)

Fiyda??
macam nie lah, masih begini..
semua asyik tanya bila? bila? dan bila?
tapi sebelum muncul soalan bila?
mestilah soklan siapa? siapa & siapa?
hahahaha, kalau xde calon cam no nak plih tarikh oii..
adoiyai... xper bgi kawan-kawan dulu..
kite last2x pun xper.. (ayat sedapkan hati) hahaha

Sape tak nak kawen ooi, 
fiyda pun nak kawen cam org lain jgak,
tapi buat masa skrg banyak yg nak kena fikir,
mungkin sebab tulah seru tu tak sampai lagi...
Allah lebih tahu mana yg baik tuk kita kan..

Pengalaman bercinta sebelum nie
banyak mengajar fiyda tentang hakikat kehidupan nie,
3x bercinta dan dua darinya sangat fiyda sayang,
dan harap mereka adalah jodoh fiyda,
Tapi kesudahannya kecudang ditengah jalan,
tapi xde penyesallan sebab semuanya bersebab..
Semoga mereka yang pernah hadir dalam hidup fiyda bahgia
dengan kehidupan mereka sekarg,
Tiada dendam dihati ini, sebab fiyda percaya semuanya ketentuan Allah..

Sekarang even fiyda ade suka kan sesorang,
tapi fiyda lebih pilih tuk pendamkan perasaan tu sendiri,
Kenapa?? 
banyak sebab kenapa fiyda pilih untuk pendamkan rasa tu,
salah satunya sebab dia kawan, kawan yg baik
fiyda tak nak hilang kawan lagi macam sebelum nie..
Fiyda dah lme ske die dan die pernah hilang, fiyda xnk die hilg lagi.. huhu
dan fiyda terfikir apakah die pun rase ape yg fiyda rase?
Then klau die rase ape yg fiyda rase, apakah die jodoh fiyda?
Belum tentu lagikan.. so biarlah ianya kekal sebagai kawan..
Fiyda hepy bila die selalu ade tuk fiyda,
tu dah cukup dah.. 
Fiyda percaya Allah lebih tahu mana yg baik tuk fiyda,
mungkin dia mungkin org lainn.. :)


Fiyda masih berpegang pada kata2x fiyda sebelum nie,
Kalau lepas nie fiyda bercinta lagi,
biarlah ianya selepas ikatan yg sah,
Insyallah.

Doakan fiyda yea kawan2x,
Semoga anda semua pun bahagia sentiasa,
Amin.

Wasalam.
xoxo