03 March 2012

Masak Memasak

Hai u olls,
macam yang fiyda cakap dalam entri tadi,
nie entri kedua fiyda untuk arini,
Ilham mase jejalan sesorang kat pasar tadi,

tadi masa pergi pasar geram tengok bahan basah kat sana,
semua segar-segar,
Tengok daging teringin nak masak daging masak merah or maybe pagang daging tuh,
tengok tulang lak terpikir sedapnyer lau boleh buat sup or singgang,
then geram tengok ketam, udang & sotong,
seafood is my feveret ok,

Kalau umah pergi pasar adalah keje fiyda,
kalau banayk duit kat tangan,
banyaklah menda yang fiyda beli,
mak cakap fiyda suka membazir, hehehhe
tapi fiyda tak membazir fiyda makan lor...

Tiap kali balik fiyda mesti pergi pasar cari ulam-ulam, 
cari budu, tempoyak dan paling wajib cili padi,
nyum2x sedapnyer rindu nak mam makanan mcam nie..

fiyda nie takdelah pandai sangat memasak,
tapi bolehlah sikit-sikit,
tue pun masak yang simple-simple jer,
tapi jangan risau, tak laparlah orang yang kawen ngan fiyda,
heheheh, promote diri ckit... 

Lauk-pauk fiyda kurang ckit,
tapi kuih muih boleh dikatakan terer ark..
time bulan pose aritu fiyda buat kuih tau meniaga kat bazar,
paling fiyda suka buat roti jala, puding, onde-onde & sira labu/pisang,
nyum2x, sedap tau kuih fiyda,makan sekali pasti nak lagi... ^_^

dulu time duk umah,
keje masak memasak nie fiydalah yang buat,
kalau time bulan pose mak  tak payah bangun masak sahur,
fiyda jer yang bangun masak,
dah siap semua baru kejutkan mak, abah & adik-adik,
hurmm, bahagianyer time tue.. 

Cuma sekarang,
dah tak de mase nak masak sebab duk kat UKM nie,
kalau balik pun tak masak jgak sebab time cutilah
nak rase masakan mak..
tapi masak nie menda simple jer,
yang penting kena rajin...

Btw,
fiyda sebenarnyer de satu lagi blog,
blog tue tempat fiyda simpan resepi,
tunggu mase yang sesuai untuk public...
dan satu lagi fiyda nie jenis manusia paling rajin kumpul buku resepi,
tapi jarang sangat praktikan resepi-respi lam tuh.. hihihi,
xper kumpul dulu,
satu hari nanti mesti guna jugak...

Oklah, 
selamat malam semua


No comments: