29 June 2014

6 Ekor Anak Ayam Kesayangan

~ بسم الله الرحمن الرحيم  ~

..السلام عليكم

Salam Ramadhan pada semua islam,
Alhamdulillah, syukur masih diberi nafas hingga kesaat ini
sehingga sekali lagi tahun nie dapat merase nikmat bulan barakah ini,
Sejak fiyda masuk UKM fiyda dah jarang berpuase penuh dengan family,
Tapi tahun nie alhamdulillah, 
keputusan behenti keje di negeri orang bukanlah satu kesilapan,
Hari ni fiyda lebih dekat dengan family,
dapat sesame susah dan senang dengan mereka..
sahur sesame, berbuka sesama, terawih sesama, solat malam sesama dlll

"maka nikmat tuhanmu yang manakah kamu dustakan?"
(Surah ar-rahman)

Ramadhan kali ini lebih istimewa dari yang sebelum2 ini,
Dan fiyda bercita2 tuk jadi ianya lebih istimewa, Insyallah..
Sape tahu ini mungkin ramadhan terakhir buat fiydakan,
Sejujurnya sejak arwah pergi fiyda selalu 
terdetik dihati untuk mempersiapkan diri tuk berjumpa Allah, 
Arwah pergi dalam keadaan yg tak fiyda duga,
Buat fiyda berfikir bilakah pula giliran fiyda,
Arwah orangnya baik ramai orang sayang, ramai yang doakan
 tentu syurga tempatnya, mudahan Amin,
Tapi fiyda?? terlalu banyak khilaf.. takut nak bayangkan.. :,(
Hmmm, ingat mati tu baguskan??
Tahun nie betul2 semangat nak sambut ramadhan,
dah macam nak raya adik fiyda cakap,
fiyda basuh semua telekung & sejadah, fiyda basuh rumah,
mak pun terkejut tengok fiyda buat semua tu,
Banyak yang fiyda plan nak buat sepanjang ramadhan kali nie,
moga Allah permudahkan,.. Amin


Enam Ekor Anak Ayam

Okay ini kisah anak ayam fiyda cerite tentang sebuah kehidupan,
Sebulan yang lepas fiyda beli 6 ekor anak ayam,
pada hari pertama fiyda beli dan bawak balik
tak sampai 3 jam, seekor daripadanya dah menghilangkan diri,
fiyda pikir kucing fiyda makan sebab kucing fiyda yg sekor tu mkn anak ayam,
Pagi esoknya, subhanallah dengan kuasa tuhan anak ayam tu dtg balik,
fiyda ingat lagi, pagi tu fiyda nak hantar adik keje,
tetibe adik jerit tunjuk anak ayam yg tgh berlari dtg ke arah fiyda,
anak ayam yg kecik tak beribu, baru beli tu dah knal fiyda...
tiada ape yang mustahil dengan kuasa Allah,

Makin hari makin anak2x ayam fiyda membesar,
bangun pagi wajib fiyda pergi tengok diorang bagi mkn,
tengahri sekali, dan sebelum maghrib sekali,
fiyda panggil diorang 'chi', tiap kali fiyda panggil diorang akn berlari dtg,
seronok & bahagianya hanya Allah yang tahu,
sampailah satu hari, anak ayam mula mati sekor demi sekor,
ade yang sakit, ade yang hilang tah ke mana,
2 ekor yg terakhir fiyda dah tak lepas sebab takut hilang lagi,
satu pagi bila fiyda nak pergi mkn,
masyaallah terkejut sgt tengok keadaan salah sekor anak ayam fiyda,
kakinye koyak sampai nampak tulangnye dan berdarah,
tak tahu kena ape sebab fiyda dah kurung, confirm kucing x kacau..
fiyda agak tu angkara musang buah,
jadi fiyda pindahkan anak ayam fiyda kesangkar lain,
tinggallah seekor yang last,
2 hari sebelum puasa, pagi tu elok lagi dia ikot fiyda,
fiyda jemur kain die dtg main kejar2x dgn fiyda,
lepas tu fiyda kurung balik sebab kucing kejar die ajak main,
tak smpai tengah hari dalam pukul 11 fiyda pergi tengok,
ayam yg tengah sihat tetibe terkulai layu.. :'(
fiyda angkat tengok lehernye belubang,
mmg bukan angkara kucing, musang pun bukan rasenye,
sampai arini fiyda tak tau macamna bleh jadi macam tu..
time tu fiyda mmg sedih sgt, fiyda tengok anak ayam fiyda nazak,
fiyda panggil die 'chi', die still usaha angkat kepala dan buka mata tengok fiyda,
Tak dapat fiyda nak gambarkan betapa sedihnya hati ni,
fiyda doa sambil nangis time tu fiyda cakap 
"Ya allah, aku redha aku tak sanggup tengok die menderita kesakitan macam
aku lebih rela KAU amik nyawanya"
tak sampai 2 jam akhirnya habislah riwayat ke 6 ekor anak ayam aku..
Ya Allah, perit dan pedihnya dalam hati ni...

Aku belajar sesuatu dari kisah anak ayam ni,
kerana  sayang aku kurung anak ayam aku,
tapi tanpa aku sedar di dalam sangkar tu juga dia bertemu mautnya,
betapa aku cuba lindungi kesayangan aku,
tapi bila Allah cakap detik tu ajalnya sapelah aku tuk menghalangnya..
dan aku mengerti betapa aku sayang akan sesuatu/sesorang kalau Allah dah cakap
dia bukan milik aku dia tetap takkan jadi hak aku,
Allah mungkin pinjamkan tuk aku seketika tuk hiburkan hati aku,
tuk uji aku tapi bila tiba masanye Allah akan amik sesuatu?seseorang tu dari aku,
 Ape yg aku boleh cuma redha, redha dan redha,,
Moga allah gantikan dengan sesuatu yg lebih, 
mungkin bukan didunia tapi diakhirat sana.. Insyallah..

Btw, thanks pada yang sudi baca kisah anak ayam dari budak cengeng nie,
lama tak menulis arini menulis tuk lepaskan duka dihati,
dulu ada beberape yg setia baca karangan karut marut aku nie,
tapi sekarang tak tahulah ade ke tak..
tapi xperlah, fiyda ok jea..

Selamat beramal semua..
Wasalam..

-xoxo-








I

No comments: