03 November 2013

Di Saat Hatiku DiSentuh

Bismillahirrahmanirrahim,

Dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi Maha Penyayang,

Okay nie posting ke-3 malam nie,
 Malam nie fiyda tergerak nak bercerita
satu pengalaman yang benar2x terjadi pada fiyda,
Fiyda tak pernah cerita kat sape2x lagi,
Nie baru first time nak citer,

Alkisah seperti yang semua tahu sekarang musim hujan,
Pagi hujan tengahri hujan, petang hujan, malam pun hujan.,
Suatu pagi baru-baru nie,
Bangun tido fiyda tersedar hujan sangat lebat,
Hujan tanpa ade tanda nak berhenti berlarutan sampailah pkul 8 pagi,

Untuk makluman kekawan yang tak tahu,
fiyda ulang alik dari umah sewa ke tempat keje naik motor jea,
dengan hujan sebegitu lebat agak mustahil untuk fiyda pergi kerja,
pagi tu hati fiyda tergerak untuk solat dhuha 2 rakaat,
Selesai solat hujan masih lebat,
Then fiyda pergi siap2x pakai tudung,
di saat fiyda pakai tudung lantas fiyda doa dalam hati,
"Ya Allah, hentikanlah hujan seketika, hambamu ingin keluar mencari rezeki yang halal"
Setelah itu aku keluar,
SubhanaAllah segala puji bagi Allah,
Hujan sudah berhenti.. Mentari yang pada mula entah kemana
menyorok dah keluar menerangi bumi..

Pagi tu sepanjang jalan,
Aku menangis, hati aku benar2x tersentuh..
Aku malu dengan Penciptaku, Terlalu kecil diri ini,
Terlalu banyak dosa ku tapi dia masih mendengar doaku,
Subhanallah, Alhamdulillah..
Mungkin ada yang cakap itu hanya kebetulan tapi bagi aku itu adalah satu keajaiban
dari kuasa Allah.
............................................................................
Dan Tuhan kamu berfirman: Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk Neraka Jahannam dalam keadaan hina - Surah AlMu'min (ayat 60)

..............................................................

Berdoalah, Sesungguhnya Allah itu maha mendengar

Alhamdulillah..

Surat terakhir B.J.Habibie untuk Ainun Habibie

Hai posting ke-2 malam nie,
just nak kongsi satu puisi yang fiyda amik dari wall lecture fiyda,
Puisi yang sangat nice,
Dari suami yang baru kehilangan isteri

....................................................

Sebenarnya ini bukan tentang kematianmu, bukan itu.
Karena, aku tahu bahwa semua yang ada pasti menjadi tiada pada akhirnya,dan kematian adalah sesuatu yang pasti,
dan kali ini adalah giliranmu untuk pergi, 
aku sangat tahu itu.

Tapi yang membuatku tersentak sedemikian hebat,
adalah kenyataan bahwa kematian benar-benar dapat memutuskan kebahagiaan dalam diri seseorang,
sekejap saja, lalu rasanya mampu membuatku menjadi nelangsa setengah mati,
hatiku seperti tak di tempatnya,
dan tubuhku serasa kosong melompong, hilang isi.

Kau tahu sayang,
rasanya seperti angin yang tiba-tiba hilang berganti kemarau gersang.

Pada airmata yang jatuh kali ini, 
aku selipkan salam perpisahan panjang,
pada kesetiaan yang telah kau ukir, 
pada kenangan pahit manis selama kau ada,
aku bukan hendak mengeluh, tapi rasanya terlalu sebentar kau disini.

Mereka mengira aku lah kekasih yang baik bagimu sayang,
tanpa mereka sadari, bahwa kaulah yang menjadikan aku kekasih yang baik.
mana mungkin aku setia padahal memang kecenderunganku adalah mendua,
tapi kau ajarkan aku kesetiaan, sehingga aku setia,
kau ajarkan aku arti cinta, sehingga aku mampu mencintaimu seperti ini.

Selamat jalan,

Kau dari-Nya, dan kembali pada-Nya,
kau dulu tiada untukku, dan sekarang kembali tiada.

selamat jalan sayang,

cahaya mataku, penyejuk jiwaku,

selamat jalan, calon bidadari surgaku ….

....................................................................

Moga  Allah kurniakan fiyda suami sebegini,
Suami untuk dunia dan akhirat,
Yea, doa, doa dan jangan berhenti berdoa,
Sesungguhnya Allah itu maha mendengar.
 Amin.

XOXO

Mak Manusia Paling Memahami

Assalamualaikum,

Hari nie tarikh 3rd November 2013

Bufday My bos,
Ms Ivy Ong,
Happy Birthday to boss yang tersayanggg..

Arsenal Menang Lawan Liverpool.
Actually sebelum Fida tahu menang pagi tadi, Fida dah mimpi
Arsenal menang, then tak sangka mimpi tu jadi realiti..
Maaf ye En. Liverpool team saya menang... hahahaha
Tulah saya dah cakap jangan yakin sangat.. hehehe
If you know who i mean.. :p

Then sekarang tengah berlansung Bola Final
Pahang Vs Kelate,
Fida sokong mna?? Fiyda sokong pengadil.. hahaha
Dua2x team fiyda tak sokong? 
sebab fiyda confident bapak mertua&mak mertua bukan dari dua negeri nie.. hahaha

Semalam fiyda kol mak,
Macam biase bila kol mak mesti banyak story mory yg di share dgn mak,
Fiyda citer kat mak yg member sekolah sorang lagi dah bertunang,
Di pendekkan citer mak cakap :
" Kita kena bersedia, bila dah bersedia insyaAllah jodoh tu akan datang"
Fiyda terkesima jap, walaupun fiyda xnah citer
soal hati dengan mak tapi mak sgt memahi,
Yang anak die nie masih belum bersedia,
Dan yang Pling penting fiyda takut tersilap langkah lagi...

Dah lah malas nak citer soal hati,
Bye, wasalam

XOXO