08 July 2013

Hidup nie adalah pilihan......

Assalamualaikum...

Esok last makan siang,
sila makan banyak2x yea,
lusa jangan buat2x termakan, terminum lak yea... hehe
Selamat berpose semua,
Selamat beribadat...

Malam nie, fiyda nak merepek sikit yea...
Nak cite sal "pilihan"
Dalam hidup nie kita sentiasa diberi peluang untuk membuat pilihan,
Cuba penjamkan mata dan fikir,
siapa kita hari nie dan mengapa kita begini hari nie..
Semua yang kita ada hari ni adalah pilihan kita di masa lampau,
Jika kita baik itu pilihan kita,
Jika kita jahat itu juga plihan kita,
Jadilah manusia yang sentiasa memilih yang terbaik 
untuk kehidupan didunia dan akhirat..

Adoiyai ape fiyda merepek nie,
sampai ke ape yg fiyda nak ckap kat korang erk... huhu
hurmmm....

Arini, officially fiyda resign dari company yang fiyda keje skrg,
Tapi sungguh tidak disangka my bos,
ehem2x, yg ensem tu mintak fiyda stay,
then offer fiyda gaji yang lagi tinggi..
Oh tuhan, inilah yang fiyda cakap dalam hidup kita perlu membuat plihan,
offer bos buat fiyda termenung dan berfikir seketika,
Untuk masa ini fiyda keje untuk ape?
Yes mmg untuk duit, tapi adkah semata2x untuk duit??

Actually, bagi fiyda duit bukan segalanya..
Setelah fikir, fikir dan fikir,
finally fiyda buat keputusan,
fiyda tolak tawaran bos fiyda dan terima offer dari company baru,
Fiyda tahu fiyda actually amik risiko yang agak besar,
sebab fiyda tak tahu lagi suasana keje tempat baru mcamna,
gaji tempat baru pun fiyda x tahu bape,
sedangkan company fiyda sekrang bos baik, staf lain semua baik,
gaji pun alhamdulillah, oklah..
Tapi fiyda tawakal pada Allah, mudahan fiyda tak buat pilihan yg slah.
aminnn...

Tapi siyesly fiyda akan rindu company fiyda sekarang,
sebab diorang sgt baik..
terngiang2x macamna diorang pujuk fiyda tuk stay dgn diorang tadi,
last diorang cakap, xperlah pergila cari pengalaman,
mgkin jika jodoh fiyda pnjang dgn company diorang,
diorang akan panggil fiyda balik keje dgn diorang untuk position
yang lagi senior lak.. mudahan Amin.
Siyesly terase diri dihargai sgt sepnjg bekerja dgn diorg,
Kami berlainan agama, berlainan warna kulit
tapi kami amat serasi bersama... ^_^

To Ms Jasmine, Mr Chai, Ms Chai & Ms Soo
Thanks for everything..

::XOXO::



07 July 2013

Lelaki macam mana??

Assalamulaikum,

ooohooo, sya sgt nerves memikirkn ari esok, huhu
cam no nak gitau bos nk resign,
adoiyai bos fiyda tu tersangatlah baik,
tu yg rase cam tak smpai hati nak resign... huhu
tapi takkan nak lepas peluang yg ternyata lebih baik... huhuhu

Ya Allah, permudahkanlah hari esok.. Amin.

Sejak akhir2x nie kan,
fiyda selalu dpat soklan 
"fiyda nak lelaki/suami yang macamana?"

Soklan nie jika ditanya suatu ketika dulu,
senang jea fiyda leh jawab,
saya nak lelaki yg begini, begini, begini dan begini..
tapi sekarang bila diaju seolan ni,
fiyda kelu, fiyda akn terdiam dan berfikir pnjang..
lelaki yang macamna aku nak tuk jadi suami aku???

Berhari2x fiyda fikir,
actually fiyda nie manusia yg ske berfikir lama.. hehehe
Setelah fikir punyer fikir fiyda akhirnya dapat jawapan..

Sejak fiyda nekad untuk serahkan soal jodoh pada Takdir Allah,
sejak itulah juga fiyda tiada ciri lelaki yg mcamna yg fiyda nak..
fiyda tawakal dan serah 100% pada Allah...

Ensem ke buruk ke,
Kaya ke miskin ke,
kurus ke gemuk ke,
baik ke jahat ke,
tua ke muda ke
bujang ke duda ke,

Fiyda percaya Allah lebih tahu ape yg terbaik 
untuk kehidupan didunia dan diakhirat fiyda..
Lagipun fiyda sedar diri fiyda, family fiyda macamna.. huhu

Bila fiyda nekad nak serahkan jodoh pada Allah,
bukan sebab fiyda kecewa atau serik nak bercinta
tetapi fiyda serik dan rase buang masa untuk bercinta dengan orang yang
belum tentu akan jadi jodoh fiyda.. huhu
fiyda tenang dengan kehidupan sekarang,
kehidupan mencari jalan untuk lebih dekat dengan Allah s.w.t..

xoxox

06 July 2013

Alhamdulillah, Kerja baru lagi...

Assalamualaikum...

lama tak merepek kat sini,
tetibe malam nie rindu nak merepek kat sini.. hehehe
tapi, uwaaa tak tahu nak merepek ape, 
tetibe xde idea lak... huhu

Oklah, just wanna share,
fiyda dapat keje baru lagi... hehehe
baru sebulan keje dah dapat keje lagi,
memula ingat nak stay lama kat tempat keje sekarang,
Yealah company sekarang pun memang dah ok sgt dah,
fiyda plan atkeast nak keje kat company skrg tuk minimum 2 tahun,

Tapi... i got a better offer from another company..
Alhamdulillah, Rezeki dari Allah...
Kita sebagai hamba Nya hanya mampu merancang,
Tapi Dia jualah yang menentukannya...

Hari nie fiyda rase teramat2x bersyukur,
Sejak dari kecik sampai sekarang hidup fiyda sentiasa diduga,
Dugaan pada family, dugaan dlm bcinta, dalam bersahabat.
Dalam bentuk duit, dalam bentuk keje dan mcam2x lagi...
Tapi dugaan demi dugaan ini membuat fiyda mnjadi manusia 
yang lebih kuat, lebih matang dan lebih cekal..
Syukur Alhamdulillah...

Allah selalu duga fiyda tapi Dia selalu murahkan rezeki fiyda,
Dikala kekawan lain susah nak dpat kerja tapi fiyda mudah jea dpat,
kerja yang baru dpat nie, fiyda xdelah harap sgt sebab
ramai yng diorg paggil interview, siap de ujian subjektif dan objektif lgi,
tambah lak company nie company besar,
Tapi alih2x fiyda dapat, Syukur tak terkata rasenya..
Semoga ini satu permulaan baru lgi, Amin.

XOXO