31 August 2012

Selamat Datang September

hai semua,
Selamat hari merdeka..
hari nie satu hari fiyda keje mengemas jer,
jap lagi fiyda dah nak gerak pindah umah sewa,
dah xde dah life kat UKM..
NO MORE CLASS, NO MORE EXAMS..


September 2012 akan menjadi permula
episod baru tuk hidup fiyda,
fiyda harap life yang akan datang nie akan buat fiyda lebih matang,
insyallah akan jadi seorang perempuan yang lebih tabah & kuat..

Moga fiyda, family fiyda, orang yang fiyda syg kan lebih bahagia,
insyallah..
harap lepas nie fiydA mudah dapat kerja,
dapatlah fiyda tolong mak & adik2x dan moga dapat berubahan lam hidup kitaorang, amin..

k lah, 
dah nak siap nak gerak..
Bye

29 August 2012

Demi cinta ~ Adam Hawa

Adam Hawa


Antara novel pertama yang fiyda pernah baca,
fiyda suka sangat novel nie,
baca sampai nangis2x..
feeling habis... hehehe


Sekarang novel nie dah di dramakan,
ofcoz fiyda x lepaskan peluang tengok,
baru 2 episod not badlah..
tapikan fiyda rase aaron aziz x sesuailah jadi adam mukhris,
ok juz my opinion lah,
fiyda rase shaheizy sam lagi sesuai.. huhu

Jom layan OST Drama Adam Hawa nie



Lirik Lagu Muara Hati

Cinta terpisah ruang waktu
Tetap cinta bersatu dalam hatiku
Walau raga kita tak mungkin bersama
Ku yakini hati kan tetap setia

Ku percaya kemana pun kau berjalan
Suara cinta menuntunmu kepadaku
Kerna bila cinta sudah bersemadi
Takkan terpisah hati

[Chorus]
Demi cinta dalam hatimu
Ku yakin engkau untukku
Meski jejak pisahkan kita
Cinta kan bawa kembali padamu

Aku ada kerna kau ada
Dan cinta hatiku hanyalah untukmu

Jalanku tertuju padamu
Kemana pun kan pasti kembali


..........................................


Sejarah kehidupan manusia
Hawa tercipta untuk Adam,
Andai dirinya Adam maka akulah Hawa nya,

Demi Cinta...

Aku percaya,
walau apepun Dugaan melanda
walau sejauh/selama mana pun terpisah,
Andai sudah tertulis
Dirimu adalah Adamku dan Aku adalah Hawamu,
sampai masa pasti akan Bersatu kembali,
Insyallah..

A Thousand Years

hai semua,
macam dah berabuk jea blog i nie,
sunyi jerkan sebab tak terupdate..
btw walaupun cam dah lewat ckit
fiyda still nak ucap selamat hari rayer,
maaf zahir jea, batin tak yah.. hahhaha


A Thousand Years 



Every breath
Every hour has come to this
One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don’t be afraid I have loved you
For a thousand years
I love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I love you for a thousand more

....................................................................

Insyallah,
walau apepun jadi,
walau apepun dugaan,
tetap akan bertahan...

melainkan jika ALLAH yg hilangkan perasaan itu..
tapi tuk daya aku,
perasaan tu akan selamanya begitu...
semoga aku tabah & kuat...

Moga hari esok & masa depan lebih baik dari hari ini,
insyallah amin..

#juz walk & smile

08 August 2012

Wordless Wednesday 6#

First time berbuka


first time dapat


06 August 2012

Salam Nuzul Quran

Assalamualaikum,
Harini 6 ogos bersamaan 17 Ramadhan,
kalau ade orang islam yang tak tahu 17 Ramadahan hari ape,
hmmm.. tak tahulah nak cakap ape.. huhu

Drpd cerite-cerite ustaz-ustakzah mase sekolah dulu,
pada tanggal 17 ramadhan inilah ayat quran pertama diturunkan,
 alkisah yang fiyda pernah dengar :

Terdahulu dikemukakan hadith tentang permulaan turunnya wahyu yang diriwayatkan daripada `A’ishah ra. Riwayat itu antara lain menjelaskan:

Ketika Nabi saw sedang beribadat di dalam gua Hira` Malaikat Jibril turun mendapati Nabi saw, lalu memeluk dan menyuruh Nabi saw supaya membaca, tetapi Nabi saw menyatakan: “Aku tidak pandai membaca”. Kemudian dipeluknya lagi dengan kuat sambil menyuruhnya supaya membaca, tetapi Nabi tetap menyatakan perkara yang sama. Pada kali ketiga dipeluknya lagi, sambil menyuruh supaya Nabi membaca dengan mengikuti apa yang dibaca Jibril, iaitu mulai ayat (1) hingga ayat (5) surah al-`Alaq.

Riwayat itu menyatakan lagi: Malaikat Jibri kemudian menghilangkan diri, sedangkan Nabi saw berasa sangat penat selepas menerima wahyu sulung itu, lalu dia pulang dan meminta isterinya Khadijah ra menyelimutkannya[1].

اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ


Wallahualam...
inilah ceriter serba sedikit cerite yang fiyda dengar dulu..
sumber yang sama :nuzul quran

Persoalannya? 
bagaimana kita menyambutnya?
sekadar menulis di facebook??
tanyalah hati sendiri..

Pada fiyda paling simple,
bacalah ayat2x suci walaupun sebaris,
besar pahalanya..
wallahualam



P/s : kalau ada quran jangan jadi hiasan, tapi bacalah..
kalau ade telekung dan sejadah jangan simpan tapi gunalah.. 



05 August 2012

Jiwa Lembut

Assalamualaikum,
selamat pagi,
alhamdulillah dah masuk 16 ramadhan,
tapi fiyda masih bangun untuk bersahur,
bersahur itu sunat ya kawan-kawan,
lebih-lebih lagi bersahur diakhir waktu...

Hari nie fiyda bangun mata bengkak macam mata panda,


kalau cantik xperlah jgak, huhuhu
nie gara-gara fiyda nanes sejak dari tulis entri semalam, huhu
fiyda klau nangis tak macam orang lain,
jiwa fiyda lembut, memang mudah sangat nangis,
dari dulu sampailah sekarang,
bila fiyda rindu fiyda nangis,
bila fiyda terase hati fiyda nangis...
tengok orang nanes pun fiyda nanes,
teruk tol perangaikan..

Nie time emosi tak stabil nie,
kalau de orang bergurau or cakap kasar2x,
mesti jap jer terus ngalir air mata. huhu


kalau adalahkan, masalah xde pun sesorang tu... 
kalau kita tak cari or tak layan,
takkan pernah ade seseorang tu.. huhu


Hati perempuan memang halus kata UIA
so tak peliklah fiyda selalu cam nie.. huhu

04 August 2012

Kerinduan yang amat sangat!!

Assalamualaikum,
malam nie masuk malam ke 16 kita berpose,
2 minggu lagi kite akan rayer,
baju rayer mesti dah ramai yang belikan??
fiyda tak beli pun lagi, x tahu nak beli ke tak,
yang pasti nak beli baju tuk adik dulu... ^_^

Berbalik pada tujuan asal entri fiyda,
fiyda sebenarnya nak cakap fiyda rindu sangat,
sesungguhnya fiyda tak pernah berenti rindukan mereka,
tapi malam nie terase rindu yang amat sangat,
terase perasaan tu datang dan mengcekam hati...
sakit sangat!!
tanpa fiyda sedar, fiyda menangis didalam solat sebab terlalu rindu mereka..

Siapa mereka??
mereka adalah kesayangan fiyda,
adik2x, mak, abah & encik kekasih hati..
hanya tuhan yang tahu ape yang fiyda rase.. huhu


abah, yang sekian lama tak jumpa..
walau siapa pun dia, dia tetap abah fiyda...
itulah kenyataannya..


















Adik Shallah & Shafiin,
terdengar sore diorang bergaduh,
sore diorang bercakap, bermain,
dua2x adik yang manja..
kat bawah nie de video adik fiyda nyanyi,

video















Itik papak, ayem maken padi... huhu
video nie time nie time die 5 tahun,
sekrang dah 8 tahun dah tak mau nyanyi dah..
die adik yg sangat manja, tidur nak fiyda peluk
makan nak fiyda suap, mandi nak fiyda mandikan..
bila time rayer mesti nak baju nayu (baju melayu)
hurmm... dah hampir setahun lebih tak jumpa... T__T

Rindu sidia yang kat bawah nie jgak,
si cinta hati... hurmmm...















Kekadang fiyda tertanya,
ingatkah mereka pada fiyda,
adakah hanya fiyda yang rindukan diorang,
sedangkan diorang tak ingat pun fiyda kat sini... hurmm..
Hanya pada ALLAH, fiyda memohon,
semoga sejauh mana pun kami semua,
selama mana pun kami tak bersua tetapi hati-hati kami
tetap terikat antara satu lain, dengan kasih sayang yang di anugerahkan, amin..

Rindu..... huhu
mata fiyda dah bgkak,
sebab nanes... T__T