30 July 2012

Teringin

Hai semua,
mesti dah de yg titowkan,
bulan2x pose nie orang biase titow awal,
sebab nak kena bangun pagi sahur,
just nak tulis entri yg simple jer.

nak tahu pe yang fiyda teringin x?
hurmm, of cozlah menda yang fiyda teringin tu makanan,
actually, xde pe sgt pun..
cuma teringin nak mam fast food jer..

 + 

Mc'D



KFC

      Big Epal

Vivo

Uwaaaa, teringinnyer...
tapi bulan2x pose nie xde yang nak melayan,
so xdenyer nak p mam sorang2x.. huhu

Oklah,
jom tito.. nitezZz







28 July 2012

Iklan & Kehidupan

Assalamualaiukum,
arini dah hari ke-8 kita dibulan Ramadhan yang mulia nie,
alhamdulillah masih diberi tubuh badan yang sihat dan kesempatan
tuk beribadat pada bulan yang mulia nie.. syukur

Btw, arini sejak dari pagi tadi 
fiyda asyik tengok iklan lama2x jer kat utube.
iklan lucu, iklan sedih, iklan raya, iklan pose, iklan merderka & macam2x lgi..
so arini nak kongsi iklan2x tu kat sini..

Kisah 7 Beradik



~bagus diorang nie, sesungguhnya syurga tu dibawah telapak kaki ibu..




nie lagi satu, hargailah mak.. keje tu sampai bila2x pun tak habis.. huhu

Iklan Maxis



~ Cinta saya hanya untuknya tak kira dia sejauh mana, banyak kenangan indah kami..

iklan merdeka



# pengorbanan abah, hurmmm.. untunglah.. =_=




Hurmm, sedih.. :'(

entri nie sepatotnyer petg tdi lgi dah siap..
bukan ade aper pun kan...
oklah, nie antra jer video yg fiyda letak,
kat utube de banyak lagi...
klau rajin p lah layan utube..

/bye, selamat berterawih semua..



25 July 2012

Dugaan di Perantauan~

Assalamualaikum~
entri pertama setelah 5 hari berpose,
2 hari pertama puase adalah pose yang sngat best,
bersahur & berbuka masakan mak,
riuh rendah dengan sore adik-adik,

Bila balik jer UKM,
fiyda mula rindukan suasana tu,
masakan mak walaupun biase2x tapi boleh buat fiyda gemuk,
sore-sore adik mengisi tiap ruang hati,
petang nie fiyda sesorang, xde kawan ~
alone~ T_T

Tadi tengah hari tayar motor fiyda,
yes, dugaan dibulan pose nie,
punyerlah susah cari orang nak mintak tolong,
tapi xper nielah dugaan diperantauan,
xleh mengharap orang sangat..

Dugaan yang paling besar bagi fiyda adalah,
bila fiyda rindu family fiyda,
bila fiyda rindu aizat...
fiyda tak tahu ape fiyda patot buat perasaan tu datang,
hati fiyda rase sedih sangat..
bila fiyda teringat diorang mesti fiyda istigfar,
tapi perasan tu tetap ade,
lagi2x bila sendirian mcam sekarang..



Kenapalah fiyda manja sangat,
sedangkan mak & abah tak pernah manjakan fiyda..
sesuai dengan nama fiyda 'afidah = hati yang kecil'
sebab tulah kot fiyda mcam nie,
terlalu mudah menitis air mata... hurmmm...
bila fiyda sedih, fiyda tak tahu nak luah kat sape,
fiyda msg org tak balas, hurmmm
sebab tu fiyda tulis kat sini... hurmmm
kalau korang nak tahu, mata fiyda dah bengkak sebab sejak tadi asyik nangis,
fiyda pun tak tahu nape fiyda rase sedih sgt... hurmmm

fiyda selalu harap fiyda kuat,
fiyda tak mau mudah nanes cam skrg,
mudah terase hati mcam sekarang... huhu

Hurmm, oklah korang,
dah kul 7, jap lagi dah nak berbuka.
selamat berbuka, fiyda berbuka air laici jer arini... huhu..

18 July 2012

Tak Sabar

Hai kawan2x,
just nak tulis entri yang simple malam nie...
sebab sok fiyda de test tuk workplace,
malam nie duk menghafal dialog bagai... huhuhu
doakan fiyda dapat buat yang terbaik esok erk..

Btw, just nak cakap...
TAK SABAR... nak balik sok.. yeaah... hahaha
insyallah kalau xde aral, malam kul 8:30 malam sok fiyda akan bertolak balik..
hari jumaat fiyda dah de kat umah dibumi Terengganu tercinta..
kali nie rase teruja giler nak balik,
sebab nak sambut pose dengan mak & adik2x..
Insyallah, ^_^

Tuk sambut pose dengan family nie,
fiyda tolak peluang pergi jepun.. huhu
xperlah panjang umur, murah rezeki sampailah fiyda kat sana suatu hari nanti..
Sejak beli tiket fiyda dah terbayang2x nak buat pe kat umah,
seolah-olah hanya jasad fiyda kat UKM nie.. huhuhu
ape fiyda nak buat erk?
of coz, nak masak sahur, nak masak berbuka,
nak buat kuih tuk adik, nak balik berbuka umah tok wan... ^_^
Then kalau sempat nak buat kek coklat tuk my dear, aizat.
of coz lah, kat mana fiyda pergi fiyda buat aizat tak pernah fiyda luper..
semoga perasaan yang ALLAH pinjamkan ini berkekalan selamanya..

Disebabkan sok fiyda nak balik kg,
so fiyda nak mintak maaf pada semua kawan2x,
pada semua yang mengenali fiyda,
pada yang sudi baca blog nie...
terima kasih.

Panjang umur, kita jumpa lagi..
selamat malam, assalamualaikum..
Selamat menjalani ibadah puasa~

Suka mam Buah

Hai, arini mood fiyda ok.. so sebelum die berubah jadi tak ok,
sebab mood tak menentu cikit sejak smalam sebab rindu.. huhu
so fiyda naklah conteng-conteng kat blog nie...

Arini fiyda nak citer sal mam buah...
sebab semalam fiyda beli buah mata kucing a.k.a longan.


nielah buah mata kucing yang fiyda beli semalam..

Beli 1/2 kg jer, biase kalau dengan aizat fiyda beli 1kg,
sebab die suka sangat mam buah nie..
siyesly, tengok buah nie buat fiyda rindu dia sangat.. huhu
pernah sekali dulu, dia teringin nak mam buah nie tapi xde,
tiap2x kali pasar malam fiyda p cari buah nie sebab die teringin. huhu
3 mggu lpas tu baru ade, dah de tue terus beli.. huhu
yang fiyda beli semalam x hbis2x lagipun,
kalau mam ngan aizat sekejap jer habis.. hurmmm...



Selain mata kucing, kitaorang (fiyda+aizat) suka mam durian jgak,
suka tengok die mam durian,
semangat jer makan , then mesti comot.. hahahha
banyak kali mam durian, merata2x tempat kitaorang makan..
hurmm.. bilalah dpat mam durian lagi.. huhu

Kitaorang sebenarnyakan suka mam semua buah,
manggis, delima, laici & mcam2x lagi.. :)


nie feveret fiyda.. sedapp..

semalam member fiyda beli stawberi.. nyum2x,,
sila jelez, ok.. :)



oklah korang.. bye/

11 July 2012

Baby lagi...

Hai semua...
hari nie fiyda jumpa pic baby lagi..
comel sangat ade gigit 4 batang...
fiyda namakan pic nie,
anak mummy mase depan... heheheh
tak percaya comel? tengok kat bawah nie...
















Comelkan? tulah fiyda cakap comel korang x caye.. hahaha
comel macam sape? of cozlah comel cam mummy dia.. hehehe

Korang, entah knape lately nie fiyda rase tak tenteram,
fiyda rase risau, takot, resah & tak keruan..
entah kenape.. mungkin fiyda patot lebih dekatkan diri dengan ALLAH s.w.t...
Tapikan, bila fiyda tengok pic baby comel mcam kat atas,
fiyda rase tenang & lapang jer..
naluri sorang ibu.. hahahha , tapi lambat lagilah..
bestnyer kalau dapat pegang, dukung, cium..
wanginyer die... lembutnye kulit die.. subhanallah..
xde ke orang nak pinjamkan baby die kat fiyda.. hehehe

Suatu hari nanti fiyda pasti akan ada baby sendiri,
bila saat tu datang, biarlah kehidupan fiyda penuh dengan kebahagian,
fiyda dah penat menangis.. hurmmm
fiyda akan pastikan fiyda jadi ibu paling baik, hahaha
haish, suka betol berangan fiyda nie....
moga angan2x nie menjadi kenyataan suatu hari nanti...
















angan2xnyer nak anak kembar.. horey..
btw irma hasmi pun nak anak kembar baca sini ---> beautifulnara



#hari nie genap 8 bulan, alhamdulillah.. moga berkekalan selamanya. amin

10 July 2012

Alahai Monyet UKM..

Hai semua... assalamualaikum,
ape khabar? cihat? fiyda? of cozlah chat..
tadi baru jumpa ubat <3 yg buat fiyda rase chat.. hehehe
arini fiyda nak citer sal monyet kat UKM nie..



Alkisahnyer tadi balik kelas, time nak p amik my <3 terserempak dengan monyet,
bukan sikit tau tapi banyak giler... huh
tengah2x fiyda tunggu aizat tu ade yg turun dari pokok then ikot fiyda,
siyes menakotkan.. huhu

nak dijadikan citer mase first year, time tu fiyda xde motor lagi..
pergi kelas jalan kaki jep.. nak dijadikan satu petang tue time fiyda nak pergi kelas,
lalulah laluan biasa dari kolej fiyda kolej rahim kajai ke dewan kuliah fssk,
sampai depan KDO dekat bus stop, fiyda dah nampak ada banyak monyet..
tapi fiyda tak aspect pape pun, so fiyda lalu jer mcam biasa..
tiba2x.... monyet2x tu kejar fiyda.. huhuhu
Ya allah, tuhan jer tahu fiyda cam ner mase tue, lari macam tak cukup tanah..
dah lah time tu kai baju kurung nasib baik tak terjatuh..
tengah2x lari tu fiyda pandang belakang.. mak ai tajamnyer gigi dia, tehn macam ternampak2x darah kat gigi dia.. tak tahulah betol tajam or sekadar ilusi.. huhu then tangan dia nak capai kaki fiyda,
fiyda nangis kot takot.. sedar2x ade sorang gurl dtg kat fiyda, tepuk bahu fiyda,
dah2x, dah xde dah... huhuhu, then dia yg teman fiyda sampai kelas..
nasib  baik gurl, kalau boys yg tegur... malu... huhu
tapikan, malu jugak sebab time fiyda tengah lari tue de bas lalu,
then dalam bas tue penuh org... huhuhu.. =__=


see, mcam nielah gigi dia.

So sekarang korang tahulah kenape fiyda takot & tak suka monyetkan..
bukan takat takot tapi FOBIA terus.. hahahha

turut baru monyet UKM, kalau ular lagi dahsyat fiyda takot tau.
tengok kat TV pun fiyda dah meremang bulu roma,
ada dua kejadian, sekali tu dekat fakulti fiyda,
lecture fiyda mengusik, apa lagi fiyda terus terjerit & menangis fiyda..

second time, time dekat i-city..
kononnye beranilah masuk tempat ular, dah lah malam time tue..
mula2x ok jer tengok dari jauh..walaupun meremang bulu roma sebab ular2x kat situ besar sgt.
TETIBE.. pekerja dia datang dekat fiyda bawak ular,
dia suruh fiyda pegang ular tue, memang fiyda anginlah..
fiyda dah cakap tak nak tapi dia suruh jugak,
pe lagi menagis fiyda kat situ then terus lari keluar dari situ... huhuhu

please jangan usik fiyda macam tue,
fiyda memang xleh, siyes takot sangat2x..
sebab suatu mase dulu fiyda selalu mimpi ular,
macam2x ular fiyda mimpi, thats ways fiyda takot sanagt sampai sekarang.. hohoho

09 July 2012

Buah Tomato

Hai selamat petang semua..
petang nie mood fiyda ok, xde sedih2x..
so i think i nak share dengan u olls semua khasiat buah tomato..

Kalau korang nak tahu nama lain bagi tomato nie adalah Iycopersicon esculetum..




btw sebelum fiyda citer panjang2x.. nak tanya, korang suka mam tomato x?
fiyda suka mam tomato yang mentah2x, kalau yg dah masak kurang ckit..
pada yang tak suka tomato, better lepas nie korang trylah makan erk.. ^_^



Ok, now i nak kongsi petua kecantikkan guna buah tomato :

Mengecilkan liang roma :

Campurkan satu sudu jus tomato segar dengan dua hingga empat titik jus limau.
Sapukan bahan tersebut menggunakan kapas pada kulit wajah dan urut perlahan-lahan. Biarkan selama 15 minit. Bilas dengan air suam untuk mengecilkan lagi liang roma, selepas itu sapukan pelembap muka.

Merawat jerawat
Hancurkan tomato segar dan sapu rata bahan tersebut pada kulit muka yang berjerawat. Biarkan sejam atau lebih sebelum dibilas dan dikeringkan. Buat setiap hari sehingga jerawat hilang.
Membersihkan kulit muka
Topeng muka menggunakan campuran tomato dan avokado amat sesuai untuk kulit kombinasi (berminyak, biasa dan kering) kerana ia menggabungkan astringen dan antiseptik yang boleh mengurangkan kandungan minyak serta noda hitam pada kulit.Topeng penyegar muka ini kaya dengan vitamin A, C dan E - kesemuanya penting untuk kulit yang sihat. Untuk membuat topeng muka ini, hancurkan tomato dan avokado dalam mangkuk dan sapukan pada muka, bilas selepas 20 ke 30 minit.Boleh juga sapukan campurkan jus tomato segar dengan jus timun pada kulit muka untuk mengawal minyak and jerawat.
Menyejukkan kulit yang rosak
Kisar sebiji tomato dan campurkan dua sudu yogurt. Sapu bahan tersebut pada kulit muka dan biarkan selama 20 minit. Bilas dengan air suam. Gabungan tomato dan yogurt mampu menyejukkan kulit dan mengurangkan kesan kesakitan termasuk akibat selaran matahari dan kerengsaan kulit. Ini kerana yogurt merangsang protein pada kulit dan menjadikannya lembut manakala tomato menyejuk dan meneutralkan permukaan kulit
Mesti korang pelikkan nape tetibe fiyda tulis sal tomato arini kan?
fiyda tulis sebab dah 2,3 hari nak beli buah tomato nak buat scrub tapi x beli2x lgi..
hehehehe, kalau korang nak cantik nak nampak muda trylah guna tomato.. 
cantiklah sgt fiydakan, hahaha.. sila muntah semua..
oklah korang, bubye.. ^_^





06 July 2012

Fiyda Suka Lelaki Yg ...

Ttibe jer rase nak tulis sal nie...
btw nie bukan citer sal calon suami ok... huhuhu
nie sesaje jer tulis tau, xde kaitan dengan sesape yh hidup mahupun dah mati... heheheh

1. Fiyda suka lelaki yang...... SUKA BABY/BUDAK2x
 

Percaya atau tak sebenarnya tak ramai lelaki suka baby/budak2x
thats way lah fiyda suka golongan minoriti yg suka baby nie,
fiyda kalau terserempak dengan org laki yg sabar melayan anak-anak kecil tanpa wife die
mmg fiyda kagumlah, lagi2x laki yg tak ade anak lagi tapi suka melayan budak,
memang terbaikLah...

2. Fiyda suka lelaki yang...... SUKA BINATANG/HAIWAN


fiyda suka lelaki yang suka binantang bukan lelaki yang perangai macam binatang ok,
fiyda paling tak suka tengok orang aniaya binatang,
bagi fiyda lelaki yang suka binatang nie comel sangat,
lagi2x yg suka kucing, comel sgt..


2 Lelaki kat atas adalah lelaki yg jiwanya lembut, penyayang & caring..
bertuah tau lau dapat suami cam nie..
tue jea nk cakap, bye...


comel pic niekan~


The Amazing Spiderman

Hai semua, lately fiyda makin jarang updatekan..
hurmmm.. xperlah, yg penting fiyda still ingat kat blog i nie...
thanks pada yang sudi follow dan baca fiyda merapu...
entri kali nie just nak cite sal movie ke-13 yang kitaorang tengok..



Fiyda suka citer nie...
spiderman sebelum2x nie fiyda tak tengok sangat so tak tahulah nak bandingkan cam ner,
tapi citer kali siyesly not badlah,
coz fiyda tengok citer nie midnight rabu aritu, then fiyda tak tertido.. hehehe
secara keseluruhan fiyda bagi 4/5 bintang citer nie...




cantik & ensem..



sweet~


watak jahat - the lizard

sesape yg suka spiderman, wajib p tengok tau.. :)




#Dataran pahlawan, Melaka

01 July 2012

Makan??

Hai blog..
i know u must miss me so much, right??
sory, coz dah lame menyepi tak menulis,
almost 2 week? right? banyak sangat menda nak cerita,
cite sal kolej, sal kawan2x, sal family dan banyak lagilah...
tapi bukan sekarang bukan dalam entri nie..

Ok, back to the topic...
sepanjang weekend nie, fiyda just terperuk kat bilik jer,
Bosan, sunyi & rindu.. buatfiydai xde mood nak makan..
Dah lah dari semalam my tummy asyik meragam jer... hmmmm

Actually fiyda teringin nak makan donat big epal..
fiyda tak suka donat sebab die manis,
tapi entah nape sekarang rase teringin sangat nak makan...



then fiyda teringin sangat nak makan nie :


Chiken cabonara
nyum2x sedapnyer....

Tapi last2x nie yang aku makan :

  & 

maggi asam laksa dan susu.. huhuhu
maggie tu buang angin yang bergelora lam perut & susu untuk hilangkan pedih perut..
Bila aizat xde, xde orang nak teman makan, then xde selera nak makan.
then i miss my mom, nak makan masakan mak.. siyesly... hurmmm...