30 April 2012

Jom makan makanan Terengganu

Hai kawan-kawan,
di pagi isnin yang indah & lagi menyejukkan nie..
fiyda tengah kebosanan sebab xde orang kat ofis, huhuhu
So harinie fiyda nak bercerita tentang negeri tempat fiyda dilahirkan,.

Where is Terengganu


Kalau orang tanya fiyda :
ape makanan terengganu yang best??
banyak makanan yang akan fiyda suggest..

Kalau kawan fiyda datang terengganu,
fiyda akan bawak diorang pergi makan,
semua makanan orang Terengganu,
alah kat KL pun ade makanan terengganu..
tapi!!!
Tak sama macam yang kat terengganu tau!!

antara makanan yang wajib :


Keropok Lekor yang fresh2x, baru siap masak..


Sotong/ikan/ udang goreng tepung yang segar bugar kat pantai airport..


Sata yang gerenti sedapp...

Nasi dagang buatan mak fiyda


Laksam buatan fiyda dan mak..
Alamak aii, rindunyer nak makan laksam.. nyum2x..

dan tak luper


makan nasi lauk budu + Ulam... nyum2x


TAPI!!!!

JANGAN!!

ajak fiyda cari telur penyu,


Cian penyu tau!!
Dah lah penyu dah nak pupus... huhuhu


Oklah korang,
sebenarnya ade banyak lagi makanan yang best2x kat Terengganu,
Jom jejalan cari makan kat Terengganu,
fiyda bawakkan.. :)


Pssstt : Bila Mr. Aizat nak datang Terengganu erk... ^_^

27 April 2012

Sunan Musafir

Hai again,
Kali nie nak citer sal novel lak,
sekarangkan musim
Pesta Buku Antarabangsa di PWTC,
fiyda teringin sangat nak pergi,
tahu kenape??
nie sebab novel nie :


Yes, semata-mata untuk nie,
tak dapat beli lain pun xperlah asal dapat nie,
Lagipu sejak duk UKM
tak pernah miss lagi p pesta buku,
fiyda ingat nak p lah esok, lusa or selase,
tapi....

My dear xde kat sini,
then die tak bagi pergi.. huhuhu
siap suh berjanji bagai lagi,
so tuk belajar jadi isteri mithali,
fiyda pun patuh....

Nasib baiklah novel nie kuar hujung minggu depan,
so memang tak p lah sana..
eee.. x sabarnye nak baca novel last laksamana sunan nie...
baca sinopsis pun dah teruja giler... huhuhu
then nanti lengkaplah Koleksi Laksamana sunan
dan menambah Koleksi novel Ramlee Awang Murshid


Di sebab kan last information cakap,
novel nie akan kuar hujung minggu depan,
dan abg RAM pun akan ade kat sana
4,5, dan 6 April 2012,
so insyallah fiyda akan usaha p sana,
antara tarikh tue..

To my dear,
izinkanlah sya pergi sana,
saya akan rase sedih sangat lau x dapat p.. huhuhu
Please!!
Kalau rajin, bawaklah saya erk..
love u so much dear.. <3

Avengers = Tido zZzZ

Hai u olls,
Assalamualaikum..
dari pagi tadi nak update blog tapi tenet kat ofis slow.. huhu


Semalam fiyda ngan aizat pe lah tengok
midnight Avengers,
nie movie ke -10 kitaorang tengok,
dan untuk pertama kalinyer
fiyda catat sejarah

TIDO time tengok movie,

so kali nie fiyda xleh bagi bintang tuk citer nie,
sebab fiyda just tengok 15 minit pertama,
then 45 minit yang last jer, huhuhu

Fiyda tido bukan sebab cite tue tak best,
Tapi sebab fiyda rase penat dan ngantuk giler2x,
Rase cam tak leh celik mata...
then cite nie lama lak tu, 2j 30 minit,
Sory my dear, huhuhu
rase bersalah lak... T_T

Citer Avengers nie memang dinanti-nanti oleh peminat diorang,
semalam hmpir boleh dikatakan 80%  lelaki,
then fiyda tengok My dear Mr.Aizat tekun dan khusyuk sgt tengok,
sampai fiyda kacau pun kna marah.. huhuhu
nasib baik x rase nak majok...
hurmmm, nape erk fiyda susah nak majok ngan dia,
pelik lak rasenyer sebab fiyda jnis kuat merajuk..
ok, abaikan.. hehehhe

Bagi sape2x yang suka komik dan citer nie 
p lah tengok erk... :)

26 April 2012

Isteri yang baik ialah....

hai!!
entri ke-3 tuk arini..
tadi terbaca kat fb ayat  :

Isteri yang baik ialah....

so ramai lah komen, antaranya :

- Solehah dipandang ALLAH

- Dengar cakap suami

- taat

- tak melawan cakap suami

- tak kedekut

- isteri yang tak queen control

- rela & redho suami kahwin lain

- memahami & tidak merungut


So nanti dah kahwin,
fiyda janji pada diri fiyda sendiri,
fiyda akan cuba tuk jadi isteri yang terbaik tuk suami fiyda..
hehehhe, gatalkan fiyda... wink2x..

Pada pandangan korang isteri yang baik tue mcamna erk??

Battleship!! Awesome!!

Assalamualaikum,
Hai selamat pagi,
fiyda dah tulis entri nie sejak kul 9 pagi tadi,
tapi tenet cam siot cikit,
asyik terputus.. huhuhu



Semalam fiyda & Mr.aizat pe tengok citer battleship,
orang lain dah lama tengok,
kitaorang baru tengok...
bukan ape cite nie tak de lam list nak tengok pun
tapi disebabkan ramai yang cakap best,
kitaorang pun p lah tengok...

Awesome!!

tak rugi kitaorang p tengok,
best sangat cite nie,
fiyda tergamam tak terkata tengok citer nie..
Fuhh, best giler!!
memang full 5/5 bintang fiyda bagi.. :)



Nie movie ke cite ke-9 fiyda ngan Aizat,
kena kira sebab dia suka tanya..
cite ke-10 insyallah Marvel's The Avenger...
ooo.. yaeah.. 


p/s : kebosanan kat ofis.. huhuhu

Take My Heart!!

Fiyda nak kongsi lagu nie,
fiyda suka sangat tiap bait lirik lagu nie ..




You can take my heart for a walk on the beach
You can take my heart for a little trip
You can take my heart very close to your heart
You can take my heart forever if you like

But not every heart belongs to any other
You and I
You and I are meant to be
I'm the one for you, You're the one for me
You love me as much as I do
When you look at me and we're skin to skin
I want you so
Please come in
And you love me more and more
And my love grows up with you
And you kiss me more and more
And I kiss you, too
And I kiss you, too

If I take your heart, I will cherish it every day
If I take your heart, I will heal these old wounds
If I take your heart, it's to make it happy
If I take your heart, it's forever close to mine

But not every heart belongs to any other
You and I
You and I are meant to be
I'm the one for you, You're the one for me
You love me as much as I do
When you look at me and we're skin to skin
I want you so
Please come in
And you love me more and more
And my love grows up with you
And you kiss me more and more
And I kiss you, too
And I kiss you, too

(violin solo!)

I don't care, I don't care
If I'm again carried away
If you swear, if you swear
To give me your heart in return
To give me your heart in return

I don't care, I don't care
If I'm again carried away
If you swear, if you swear
To give me your heart in return
To give me your heart in return

23 April 2012

Review Menara Cinta

Hai semua,
Selamat petang & Assalamualaikum..
petang nie teruja nak tulis pendapat fiyda
tentang cekerama sabtu lepas.
"Menara Cinta"
Lakonan Fasha Sanda & Fahrin Ahmad...


Sinopsis & Link cerita nie :
"Menara Cinta"


Fiyda suka cerita nie,
suka watak Fahrin Ahmad.
susah nak jumpa laki cam nie kat luar nie,
agak2x ade ke laki kat luar nie still bersama pompuan yang ade HIV??

Bertuahnya Sofia lam cerita nie,
dapat lelaki yang tulus sayangkan die,
terima dia seadanya,
tak tinggalkan die walau ape pun terjadi...


mood : jelez!
hehehhe











22 April 2012

Bila Dah Kahwen....

Assalamualaikum,
hai semua,
camat petang,
weekend2x cam nie mesti korang kuar jejalankan...
fiyda?? hurmmm, kat UKM jer...
Cuma semalam jer aizat bawak p tengok bola
kat Shah Alam games arsenal...
Oklah, happening jer kat sana, sonok.. :)

Berbalik pada tajuk kat atas,
"Bila dah kahwen..."
tajuk nak gempak jerkan,
padahal tak de papepun... hehhee

fiyda baru lepas tengok resepi kat blog akak2x yang suka share resepi,
tengok resepi time2x cam nie,
buat fiyda lapar..
perut pun mulalah buat muzik.. huhu

Fiyda nie kan jenis suka masak,
tapi tak delah pandai sangat masak,
hobi fiyda suka try resepi baru..
then bila tengok resepi2x tadi..
fuhhh, berkobar-kobar semangat nak masak!

Fiyda nie pelik cikit,
kalau fiyda nak masak,
fiyda kena masak kat dapur,
then bahan2x kena complete,
then satu lagi xleh de orang kacau.. huhu

Cuma nanti bila dah kahwen.
fiyda nak selalu masak,
nak encik hubby makan masakan fiyda,
tapi fiyda masak tak sedap...
padan muka encik hubby... hahahaha

nanti Bekpes nak cam nie :

[IMG_4821.JPG]

then nak selalu masak makanan yang encik hubby suka 

encik hubby suka western??
i masak western  cam nie :


Cakap jer nak makan ape,
susah cam ner pun i mesti belajar...
tapi kalau x sedap kena makan jgak... hahahha


Dah lah, makin banyak lak i mengarut..
dah nak maghrib dah pun,
nak p mandi,
nanti nak p makan,
perut makin rancak menyanyi.. hihihi
/Bye

18 April 2012

Ya Allah!

Assalamualaikum,
tak tahu nak cakap apa,
Just nak kongsi lagu wali band nie :

Ya ALLAH



(Ya Allah Ya Rabbi
Ya Allah Ya Rabbi
Ya Allah Ya Rabbi
Ya Allah) 2X



Ya Allah jangan Kau coba aku

Melebihi batas mampu dan sanggupku
Ya Allah bila memang Kau coba
Aku percaya Kau sayang padaku

Ya Allah lindungilah diriku
Dari yang menjahati menzhalimiku
Ya Allah Kaulah Maha Segala
Engkaulah pelindung hidup dan matiku

Ya Allah jangan Kau coba aku
Melebihi batas mampu dan sanggupku


.............................................................................

Sesungguhnya
aku hanya manusia biasa 
yang sering berfikir tentang apa yang terjadi dalam familyku,
ABAH, MAK & ADIK-ADIK
kenape dan mengapa sering bermain dikepalaku??
sesungguhnya aku ingin bahagia seperti mereka yg lain,
aku percaya semua nie dah lama tertulis
dan aku hanya perlu redha...
Kerna aku percaya
orang yang selalu diduga itu sebenarnya
adalah orang yang ALLAH sayang,
Semoga kami semakin kuat menempuhi semua dugaan nie..
InsyaALLAH..
amin

Terima pada sidia yang sentiasa disisi..

17 April 2012

SEDIKIT KELEGAAN !!


Assallamualaikum,
Hai sejak kebelakangan nie fiyda makin kurang menulis,
Bukan tak nak menulis kat sini,
Tapi sejak akhir2x nie
Fiyda ada prob cikit…

Lantaran tue fiyda rase stress cikit..
Ape masalah tu tak dapat nak diceritakan kat sini,
Dan fiyda tak ceritakan sape2x pun,
Fiyda pendam jer sesorang,
Kalau fiyda tak tahan fiyda nangis jea sorang2x…
w/pun fiyda tahu menangis tak dapat selesaikan masalah.

Cme yang dapat ceritakan,
Disebabkan masalah tue,
Kekadang fiyda takot nak hdapi masa depan,
Hurmmm… (T_T)

Berhari-hari fiyda fikir mcamna fiyda nak cite kat Aizat,
Bagi fiyda dia patot tahu family fiyda nie mcmna,
Kalau fiyda tak cerita sekarg,
Suatu hari nanti fiyda kena cerita jgak,
Fiyda tak suka nak ade rahsia2x ngan dia,
Sebab sejujurnya hubungan kami bukan hanya untuk suka2x
Tapi dengan harapan kami dapat bina family bahagia kami sendiri, insyallah…

Tapi semalam fiyda kuatkan diri,
Fiyda cerita jgak kat aizat,
w/pun hakikatnya fiyda takot sgt dengan reaksi penerimaan dia,
tapi alhamdulillah,
dia faham fiyda….
Fiyda rase lega dan Terharu sangat!!

Ya allah, permudahkanlah perjalanan hubungan kami,
Dan kuatkanlah jodoh antara kami..
Sesungguhnya dia adalah insan yang lain daripada
Mereka-mereka yang aku kenal sebelum nie…
Terima kasih Ya Allah,
Walaupun bermacam-macam dugaan datang dalam hidup aku,
Tapi KAU hantarkan insan sepertinya tuk membuat aku lebih kuat..
Sesungguhnya kasih sayang yang ada dalam diri kami,
Adalah anugerah yang terindah,
Kekal perasaan dalam hati kami, amin.


P/s : terima kasih awak, <3

09 April 2012

Tesisku



Alhamdulillah,
Akhirnya tesisku telah siap dijilid dan submit ke fakulti,
salah satu syarat tuk grade dah setel,
semoga latihan industri nie pun dapat kesudahan yang baik,
amin.

Terima kasih tak terhingga pada :
(semua nama nie de dalam bahagian penghargaan tesisku)

Penyelia tesisku 
Dr. Madeline Berma

Dr. Faridah

Peserta Teman 1 Azam

Familyku

Kawan-kawanku :
Ana Ismail
Nur farhana yahya
Ammar Zarif
Hedayu 

 My dear :
Mohamed Aizatdin

Dan terima kasih juga pada yang membantu dalam sedar dan tak sedar
secara lansung dan tidak lansung,
budi kalian hanya AllaH yang mampu balas..



Berat!!

Yuhu!
again,i'm here.. ^_^
nie nak cite ckit lagi nie,
tadikan time kat HUKM kan,
fiyda naik penimbang berat, huhuhu

gambar hiasan

Berat dah naik,
dan nie adalah berat yang paling berat dalam kehidupan fiyda, huhuhu
4*kg....
sebab nak pastikan betol ke tak,
fiyda p cari penimbang,
dan hasilnye tetap sama.. hukhukhuk

Tuk sedapkan hati,
fiyda pun cakap xperlah,
tak overweight lagi... huhuhu
sekurang-kurangnya sekarang dah de isi,
xdelah kurus kering jer...

Sekarang BMI fiyda dah 20,
dalam kategori ideal, oklah kan..
tapi dah kena jaga nie nanti mesti naik lagi,
masalahnyer fiyda nie,
xleh tak makan,
wajib makan tengahri dan malam..
kalau tak makan mesti gastrik... hurmmm
bersenam lak malas.. ayooo...




Result MRI : Alhamdulillah

Hai semua,
harini pepagi lagi fiyda ditemani Mr.Aizat tersayang pgi HUKM lgi,
nasib baiklah de buah hati tersyg nie,
kalau tak susah jugaklah fiyda,
time kasih awak.. <3

Berbalik pada tajuk entri nie,
hari khamis lepaskan fiyda p buat MRI--> MRI
hari nie result MRI kuar,
then tadi p lah jumpa dr. Azmi dekat UKM specialist Centre,
dr. Azmi pun reviewlah result tue..
then Dr. cakap Alhamdulillah tak serius pun,
cuma ade satu saluran saraf kat belakang sempit,
so disebabkan tuelah saraf jadi tertekan...
maksud dr tak serius mungkin tak perlu operate,
tapi still kena buat fisioterapi..
then lepas 3 bulan jumpa dr balik...

fisioterapi pertama pada 20/4 nanti,
haish kena p lagi HUKM,
malas dah rase nak p,
rase cam menyusahkan Aizat jer... hurmmm..

alhamdulillah,
sakit belakang tak teruk sampai kena operate,
kalaulah kena operate... haish... =__=
fiyda nie jarum pun takot niekan nak kena operate bagai..
syukur sangat..


05 April 2012

HUKM lagi..

Hai assalamualaikum,
hari nie fiyda penat ke HUKM lagi,
maca, yang fiyda cakap dalam entri hukm-kali-ke-3 dulu,
Hari nie dengan perasaan cuak & nerves fiyda p UKM,
sebab hari nie fiyda pgi tuk buat MRI.

MRI

dalam kul 9 lebih buah hati tersayang datang amik bawak p HUKM,
hari nie p HUKM dengan perut kosong
sebab untuk MRI perlu pose 4 jam sebelum,
dalam kul 10 dah sampai HUKM,
tapi masuk MRI dalam kul 11,
punyelah cuak, nerves dan takot nak masuk menda alah tue,
tapi alhamdulillah xde pape pun.. huhuhu

Pengalamam MRI,
sebelum masuk buat MRI fiyda kena bukak semua barang kemas fiyda,
then tukar baju pakai baju yg diorang sediakan,
fiyda just baring jer atas alat tue,
dan fiyda diberi stu wayar kecemasan & alat yang macam walkman tu,
ingat suh dengar lagu ke ape,
rupenya xnak bagi dengar bunyi alat yg kuat tue,
fiyda masuk dalam alat tue dalam 1/2 jam jgalah.
sepanjang proses tue macam2x fiyda fikir... huhuhu
lepas selesai semua kepala fiyda pening sangat, huhuhu
Result tuk MRI nie, isnin baru leh amik.
so isnin kena p lagi... hurmm.

Lepas dah selesai kat situ,
fiyda pun naik tgkat 7 buat appointmen nak jumpa dr. azmi,
then bila nak turun balik kan,
fiyda jumpa seseorang...
cuba teka sape... hehehhehe


nie hah, 
fiyda jumpa dia nie :


HANS ISAAC.

hensem, kurus & tinggi sgt.
mase fiyda jumpa dia tue,
fiyda tggu lif,
sekali lift terbuka kuat dia,
dia sorang plak tue... hehehehhe
terus rase cam konfius betol ke aku nak turun nie... hahahahah
terus hilang pening jap.. ^_^


lepas kuar daripada HUKM,
mr. aizat fiyda p tandas kat stadium depan HUKM,
kebetulan kat situ de KFC
terus fiyda p beli cheese wedges..
lapar sangat!

then kitaorang ke kg baru,
mam kedai masakan minang dekat kg baru,
ayam pok die sedap...
fiyda suka sangat,
nanti nak cari resepi nak try buat.. nyum2x..

then lepas tue, 
Mr Aizat bawak fiyda p mines,
tengok ikan,
makan buah berangan & aiskrim,
then last tengok movie.


Sehari bersama yang tersayang sangat bermakna,
walaupun penat.
thanks my dear.. <3