24 June 2011

Love

jeansbeans:

One of my favorite verses. :) 
Tak de siapa mahu gagal dalam bercinta & dalam perkahwinan...

19 June 2011

Rindu, Rindu sangat-sangat

 
Tetiba malam nie, fiyda rindukan si dia kat atas nie..
Hanya tuhan yang tahu betapa fiyda rindu,
macamana fiyda tak rindu,
6 bulan fiyda tak jumpa dia,
tak dengar suara dia ditelefon..
(T____T)
Walaupun kami berlainan ibu,
Tapi fiyda sayang dia sma mcam adik2x yang lain,
satu impian fiyda bila fiyda dah keje,
fiyda teringin nak amik dia,
nak jaga dia..

Ya ALLAH,
Rindu dalam hati nie hanya DIA yang tahu,
disebabkan keegoaan ibunya kami tak dapt jumpa,
terase nak peluk-peluk & cium adik,
dia paling manja ngan fiyda..
walaupun dah besar still nak fiyda dukung,
makan nak fiyda suap..

Ya Allah,
Rindunyer...
Fiyda yakin die tak pernah luper fiyda..
Moga dia sihat2x & baik2x sahaja kala ini..

 Senyuman itu.

 Time makan KFC

 Dia di kgnya selatan Thai..

Itu Duit Mak Cik

Assalamualaikum,
alhamdulillah, fiyda rase tenang cikit arini..
Hari nie dari pagi sampai petang fiyda tak mam ape2x,
tapi tak rase lpar pun,
tapi petang tadi fiyda kuar gak makan sebab takot jatuh sakit..
banyaknyer tapi..

Petang tadi alkisahnyer before p makan,
fiyda p amik duit kat ATM CIMB di Pusanika,
Dah tu fiyda pun p lah kat motor nak teruskan perjalanan,

Tetiba

datang sorang mak cik kat fiyda, 

Mak cik tue : anak duit tue duit mak cik
fiyda : hah!! ( terkejut & terpana ja dah tue,p dlm hati dah risau) Tapi mak cik nie duit saya, saya cucuk rm30 then kuar rm30 (jujurnyer fiyda)
mak cik tue : tadi mak cik kuarkan duit tapi duit tak kuar, jadi makcik rase tue duit mak cik..
fiyda : (alamak camner nie dlm hati) tapi mak cik before sya ade orang guna dulu..
mak cik tue : senyap..

oklah korang, tak pnadailah nak wat dialog, huhuhu
kalau koranglah ape yang korang rase,
fiyda tadi dah bimbang dah takot mak cik tue cakap fiyda amik duit die, huhu
dah lah duit fiyda RM30 last dah tue, lam bank dah tak de duit lansung dah.. sob2x..
nasib baik adalah sorang brader tue duk dengar perbualan kitaorang,
dialah yang tolong tadi..
then mak cik tue mintak maaf...
mak cik tue ckap mase die kuarkan duit, duit tak kuar then out of service,
dia duk pkir duit die kuar time fiyda guna tue.. huhuhu
haish, ngeri2x.. heheheh

oklah, nak p study jap.. 
tie kalau rase ade yang nak diceritakan, fiyda sambung balik erk.. Daa 

18 June 2011

6 Hari jer Lagi

Besabarlah duhai hati,
6 hari jer lagi,
Lepas tu akan berada dirumah,
Tapi kenape terase lame & lambat sangat masa berlalu,
Hati aku pedih, 
Sakitnyer hanya tuhan yang tahu..
Sakit sangat !!

Pinjamkanlah sedikit kekuatan pada diri ini,
aku ingin buat yang terbaik untuk exam 21,22,& 23hb nie..
tapi kalau aku terus macam nie,
aku akan musnah..

17 June 2011

Nyaris Xcident..

Hari nie, hari yang paling sedih..
ye ke?? bukan aku selalu sedih k??

mcam2x menda jadi since aku kuar tgahri tadi,
motor buat hal tak nak hidup,
then nyaris2x xcident..
nasib baik dapat kawal bila terbabas atas rumput ,
kalau tak mesti berparut lagi tubuh nie..
tapikan luka dikulit tak lama cepat jer sembuh,
luka dihati yang para.. huhuh
semuanya gara2x gagal kawal perasaan..
bila sedih melanda hati semua menda tak kena rasenyer,
dah lah aku nie ade tabiat bawak motor laju2x bila sedih..
huhuhu

Ya ALLAH.
berikanlah hambamu ini kekuatan mengharungi dugaan ini,
aku redha andai sudah tersurat dia bukan milikku.. amin

16 June 2011

Nur Kasih

Tiz Zaqyah
Lewat ini ku rasakan
Kasih kian ku dambakan
Resah hati yang ku pendam
Pada takdir dan harapan
Detik waktu dan suratan
Siapa tahu ketentuan
Ku mencari cahayanya
Dalam bayang kegelapan
Tiz Zaqyah/Yassin
Nur kasih
Nur kasih
Nasib hidup dan pilihan
Lain hukum setiap insan
Mengharapkan perjalanan
Dalam maya kesamaran
Nur kasih
Nur kasih
Aku kembali kerana masih
Mencari yang hakiki
Sinar pasti
Janji suci yang abadi
Nur kasih
Nur kasih
Ya nur kasih
Aku kembali kerana
Masih mencari yang hakiki
Sinar pasti
Janji suci yang abadi
Nur kasih
Nur kasih
Nur nur kasih
Nur nur kasih



entah kenape terase lagu nie dekat dengan diri fiyda,
terase bait-bait lagu nie menggambarkan ape yang fiyda rase,
ape yang fiyda cari.. Cinta, cinta pada pemilik nyawa ini..
Subhanallah...
Btw, fiyda dah tengok cerita nie,
bestlah, ade ilmu yang cuba disampaikan.. ^_^

Mengapakah Aku Begini??

Pada malam yang ku kira penuh keberkatan ini,
disaat teman sebilikku sedang rancak
Study untuk exams minggu depan,
aku hanya membiarkan masa yang sangat berharga
berlalu begitu sahaja..

Hmmm...
Pepatah pernah berkata :
"Ikot rasa binasa, ikut hati mati"

Yer, semua nie kerana hati !!
entahlah, kenape aku perlu melayan hati yang sedih,
tapi sungguh semua nie membuat aku hilang fokos..

Ya Allah,
Berilah diriku kekuatan,
Kekuatan fizikal & rohani..
Sesungguhnya aku masih belum dapt mengawal diri aku sendiri..
Kekadang aku sendiri tidak mengerti kenapa aku begini,
Kekadang aku merasekan aku tidak mengenali diri aku sendiri,
kekadang aku merase kesorangan walaupun disekelilingku 
ada teman-teman yang baik..

Subhanallah, maha suci allah..
disini, diblog ini hanyalah tempat aku meluahkan,
tapi pada MU lah tempat aku mengadu duka luka lara hati ini,
Aku tahu PEMILIK NYAWAKU pasti sentiasa ada untuk aku..

One day


 
 
INSYALLAH, Ameen..

Hanya Allah yang tahu

Assalamualaikum...
Semalam fiyda cuba untuk tak tidur,
dengan cita2x nak tengok keajaiban cipataan ALLAH
yang jarang-jarang terjadi..
alih2x, tunggu duk tunggu fiyda tertido,
akhirnya tak dapat gak nak tengok..
tengok pic yang orang amik jerlah,
Subhanallah, cantik & kagum sangat dengan kejadian gerhana,
Jadi ahak terkilanlah sebab tertido ^& tak bangun balik..
Tak de rezekilah tu kan..

Hanya tuhan yang tahu ape yang ada dalam hati fiyda,
betapa fiyda ingin merasekan nikmat iman yang dirasai oleh manusia2x terpilih,
fiyda teringin nak rase betapa manisnyer iman tue,
mungkin detik tue belum sabar,

hari nie fiyda sedih,
tapi fiyda tak kisah,
sebab fiyda tahu Allah itu maha tahu,

Dia tahu ape adanya dalam hati hamba Nya ini,
yang tersurat & tersirat.

Insyallah, akan terus istiqamah..
dan moga diberi kekuatan untuk melawan Duniawi & nafsu.
sesungguhnya gol fiyda ada 99 nafsu, 1 akal..


15 June 2011

Duhai kawan..

Mengapa kamu begitu,
Sedarkah kamu hati kawanmu terguris..

14 June 2011

WASIAT NABI MUHAMMAD S.A.W. kepada SAIDINA ALI R.A.



Wahai Ali, bagi orang ‘ALIM itu ada 3 tanda2nya:
1) Jujur dalam berkata-kata.
2) Menjauhi segala yg haram.
3) Merendahkan diri.
Wahai Ali, bagi orang yg JUJUR itu ada 3 tanda2nya:
1) Merahsiakan ibadahnya.
2) Merahsiakan sedekahnya.
3) Merahsiakan ujian yg menimpanya.
Wahai Ali, bagi org yg TAKWA itu ada 3 tanda2nya:
1) Takut berlaku dusta dan keji.
2) Menjauhi kejahatan.
3) Memohon yang halal ker ana takut jatuh dalam keharaman.
Wahai Ali, bagi AHLI IBADAH itu ada 3 tanda2nya:
1) Mengawasi dirinya.
2) Menghisab dirinya.
3) Memperbanyakkan ibadah kepada Allah s.w.t.
 sumber : http://ohislam.com/

13 June 2011

Baby


 
 
Comel
Suci & Bersih..
macam kapas

tanpa noda, tiada Dosa


12 June 2011

..................


 
 
But


 
 
 
 
 

08 June 2011

Keputusan Exams

Assalamualaikum,

Keputusan exams UKM dah kuar,
Nie merupakan keputusan fiyda sem 4

Berape??
x cek pun lagi...
lantaran result sem 3 teruk,
fiyda tak de kekuatan nak cek sem nie...

Hanya tuhan yang tahu ape yang fiyda rase saat nie,
entahlah kenape rase cam nie,
sedangkan fiyda rase fiyda boleh buat sem lepas...


member2x semua duk post cam result gempak2x,
fiyda tumpang gembira buat diorang,
harap result fiyda pun cam diorang..

ya allah,
Berikanlah aku keputusan cemerlang sama seperti kawan2xku,
izinkanlah aku kecapi kegembira seperti mana mereka rasekan sekarang,
namun jika sebaliknya terjadi aku redha,
tapi berikanlah aku kekuatan untuk hadapi hakikat itu
dan kuatkanlah semangat hambamu ini ,
amin ya rabal alamin....

Apepun jadi malam sok baru nak cek result..
Lepas exam malam sok.
doakan fiyda yer kawan2x..

05 June 2011

Simply Says :


Kita hanya perlu membuat pilihan,
Pilihlah yang terbaik,
 Jangan sampai tersalah pilih okay,

Chill..
http://www.emocutez.com



Pssssstttt: hari kena siapkan semua asgment thnen study tuk exams rabu ni !!

04 June 2011

Emosi berterbangan

Assalamualaikum...

sejak akhir2x nie cam malas skit nak update...

Dengan exams, dengan assgment
Dengan masalah adik, dengan cerita2x mak,
Dengan tok wan kat hospital, dengan perangai pak sedara,
Then hari nie tambah satu lagi....

Aku sedih !  ! !

http://www.emocutez.com

Aku keciwa ! ! !
http://www.emocutez.com

Aku tensen ! ! !

http://www.emocutez.com

Aku Bingung ! ! !
http://www.emocutez.com


Sesungguhnya saat nie untuk tenangkan hati aku,
untuk aku tak marah,
untuk aku tak nangis
aku mengenangkan detik aku gembira,
detik2x aku bahagia bersama insan2x aku sayang..
walaupun kdg2x berderai gak air mata.. huhuhu

sungguh aku sayang orang2x yang aku sayang,
kadang2x aku terase aku sayangkan mereka melebihi diri aku,
mak pernah cakap mak risau ngan aku
"die ckap aku baik sangat"
sesunnguhnya mak lah yang paling mengenali 
perangai aku,

saat macam nie, 
aku cuma mengharapkan aku kuat
tak mau nangis2x,
tak mau sedih2x..
sesungguhnya sedih tue merosak jiwa..

sesungguh aku tahu ALLAH sentiasa ada..