26 April 2011

Entri terakhir..

assalamualaikum,
lebih kurang sejam setengah lagi fiyda akan bertolak balik ke kg halaman,
ini bermakna berakhir sudah semester 2 tahun 2,
semester depan fiyda dah tahun 3,
cepatnyer mase berlalukan...

Btw nak citer seringkas mungkin,
semalam paper last,
alhamdulillah bolehlah jawab
tapi...
sob. sob . sob
tak sempat jawab satu soklan,
dan soklan tu 13 markah..
namun, fiyda terpaksa pasrah dan berdoa,
semoga result sem nie tak teruk,
doakan fiyda erk...

Then sperti yang dirancangkan,
semalam fiyda p pesta buku,
nantilah minggu depan fiyda citer sal bulu2x yang fiyda beli,
ooopppsss...
hehehhehe
nie entri last untuk sem nielah,
minggu depan fiyda datang UKM balik,
wat short sem,
orang lain cuti 4 bulan tapi fiyda 6 hari jea dapat balik,
tapi syukur atleast dpat gak balik jenguk mak, abah & adik2x,
dan tak luper jenguk kucing2x kesayangan..

Oklah korang, fiyda chow dulu..
nak p mandi,
penat & busuk dah nie...
Bye ! ! !

Psssstttt : panjang umur jumpa lagi.. ^_^

24 April 2011

Sedikit terkilan

Assalamualaikum,
walaupun esok pagi2x ade exams,
fiyda tetap nak tulis jgak entri nie,
bukan ape sekadar nak meluah ape yang terbuku dihati,

2,3 hari kebelakangan nie,
fiyda rase terkilan sangat dengan sikap segelingtir manusia nie,
yang tinggalkan tanggungjawab die mcam tue jer,
then akhirnya fiyda yang terpaksa siapkan,
fiyda bukan nak mengungkit atau mengata
tapi fiyda terkilan sgt,
sebab fiyda percayakan die,
dari awal lagi kitaorang dah bahagikan tugas elok2x,
tapi alih2xnyer jadi mcam nie,

Dah lah lambat siapkan menda alah tu,
then bila dah siap lambat bagitau fiyda,
lain kali kalau nak fiyda settlekan bagitaulah cepat2x,
bukan last minute mcam nie,

Fiyda cuba nak faham bila die ckap die ada masalah,
tapi masalahnyer menda nie dah tertunggak lama,
dari bulan 2 ari tu lagi...
hmmmm...

sejak kebelakangan nie,
sebelum tido fiyda mesti niat lam hati yang fiyda dah maafkan die,
yang die tak sengaja,
tapi rase terkilan tue tetap ader,
andai die terbaca entri nie,
fiyda nak mintak maaf banyak2x,
sebab fiyda tak dapat nak faham dier...
fiyda harap lepas luahan nie fiyda akan rase lebih tenang...

Pssssttt : Doakan fiyda dapat jawab exams sok erk.. daaa

Risau sangat ! ! !

Assalamualaikum,
besok last paper fiyda untuk sem nie,
paper makro ekonomi,
sangat2x risau sebab fiyda tengok soklan past year susah sgt,
bahg A ader 25 soklan, objektif. kira oklah,
Bahg B yang menakutkan,
75 soklan untuk 3 soalan,
takotnyer..

Lagi satu Paper nie ade banyak sgt keluk,
uwaaa
fiyda takot fiyda tertukar keluk,
kate bf fiyda senang jer nie,
asas keluk semua sama,
tapi pada fiyda tak lah sesenang tue,



oleh tue, arini fiyda tak nak kuar bilik,
nie pun fiyda rest jap solat asar,
jap ag nak smbung balik..

doakan fiyda dapat jawab paper nie yer,
fiyda hrap sgt dpat naikkan pointer sem nie,
sebab sem lepas pointer fiyda teruk,

Ya allah, per mudahkan urusan peperiksaan hambamu ini,
amin..




23 April 2011

Bertunang ! ! !



018011954

asyraf muslim dah,
bila pulak giliran Fiyda nie...
hehehhehe

fiyda kalau bab mengarut nie no 1,
k lah tak nak citer pnjang2x,
nak study untuk paper isnin lak,
dah lah tadi dah bnyak buang masa kat pasar malam..
Daaa..

psssssttt : bilalah sidia nak masuk meminang nie...


Comelnyer Mia & Aisyah

Mia Nasuha
sape tak kenal
budak comel & petah yang berlakon dalam
citer Adamaya.
Gandingan ibu dan anak dengan Lisa Surihani.
Sampai sekarang mana-mana event mesti ade mia dengan lisa,
seolah2x mia mmg anak lisa, ^_^
Btw fiyda suka sangat tengok mia, comel sgt..

Mia Sara Nasuha Mia Sara Nasuha

Mia Sara Nasuha  lisa



Dan aisyah pula artis baru,
atau nama penuhnya Nur aisyah humairah,
nama pun comel cam tuan die,
siyes fiyda suka sangat tengok gambar2x die.
first time tengok fiyda dah teruja,
ya allah, comelnyer dak nie..


 

 gambar nur aisyah humairah
gambar nur aisyah humairah gambar nur aisyah humairah


Comelkan,
nanti nak anak comel cam diorang gak...
hehehe
lagi satu kalau boleh nak kembar



dua cam diorang nie

or

tiga cam anak mama nie



comelkan diorang,
bukan comel tapi comel sgt...


Ya allah kau kurniakan aku sebuah keluarga yang sakinah,
di samping suami yang penyayang & menerima aku ape adanya,
dan kurniakan lah aku anak-anak yang soleh & solehah yang comel sperti anak-anak diatas,
dan jadikanlah aku isteri mithali & ibu yang terbaik pada anak-anakku..
amin..




P/s : kata mas kawan fiyda kite kena doa dari sekrang, hehehhe




21 April 2011

I Chose To Look The Other Way

Kisah nie fiyda copy dari blog gua bukan robot,
Mohon share yer cik bukan robot..
citer nie touching sgt.. huhhhuu
korang bacalah sendirik kat bawah ni kalu nak tahu...


Touching Story :(
10pm
Girl: babe, let's meet later. I miss you.
Boy: alright, I'll just finish this round of beer.
Girl: you're drinking again?
Boy: don't worry; I'll be there, okay?
Girl: okay, I'll be waiting.
hours passed, more of the boy's friends came and they enjoyed too much that he forgot about the time.
The boy looked at his cellphone and saw four messages and 10 missed calls.
He shut his phone down to pretend his battery was drained.
1am
The boy went home and saw his brother, panicking outside the house and looking for him.
Brother: someone called earlier! Your girlfriend's bag was snatched, but she followed the snatchers and they shot her!
Boy: don't mess with me man. Stop joking.
The boy opened his cellphone and looked at her messages.
11:00pm
Babe, where are you?
11:30pmBabe, why is your phone off?
11:45pm
Babe, there are guys following me. I'm scared. Where are you? :'(
12:00amHappy Anniversary Babe, I love you. I wanted to greet you personally, but I think I won't see you tonight. Good night babe, I hope you're not drunk when you get home.


huhuhuhu, sedih kan..
http://www.cute-smiley.com






P/s buat kawan2x yang seagama, minum arak tu berdosa hukumnyer..

Nama-nama yang patot kita tahu

Selamat pagi pada yang masih belom tidur,
entah kenape sejak akhir2x nie fiyda selalu tido lambat,
http://www.cute-smiley.com
adakah sebab fiyda study??

http://www.cute-smiley.com

hahahhaha, rajinnyer fiydakan ???
hakikatnyer tengok mowie yang lebih..

Berbalik pada tajuk entri,
tadi mak fiyda kol,
mak tanya nama-nama syurga,
tibe2x fiyda terkedut sebab fiyda tak ingat,
fiyda tahu syurga firdaus jer..

disebabkan panggilan mak tue,
tibe2x fiyda rase sayu..
tak tahu nak cerita camna..
ingat nak study tapi tak study pun,
isnin nie last paper fiyda..

oklah,
nie nama2x syurga
yang fiyda rase kita semua patot tahu..


1. Firdaus
2. Syurga ‘Adn
3. Syurga Na’iim
4. Syurga Na’wa
5. Syurga Darussalaam
6. Daarul Muaqaamah
7. Al-Muqqamul Amin
8. Syurga Khuldi


tak lengkap rasenyer jika kita hanya tahu nama syurga,
kiter juga perlu mana tempatnyer kalau kite tak ke syurga kan.

Nama-nama Neraka


1. Neraka Jahannam
2. Neraka Jahiim
3. Neraka Hawiyah
4. Neraka Wail
5. Neraka Sa’iir
6. Neraka Ladhaa
7. Neraka Saqar
8. Neraka Hutomah

fiyda sedar fiyda hanya manusia biase yang selalu lupa & alpa,
fiyda harap fiyda dapat jadi yang terbaik,
bukan hanya untuk dunia tapi juga untuk akhirat,
InsyaAllah, dengan izin Allah tiada yang mustahil.

" Wahai Tuhanku, aku tak layak ke SyurgaMu, namun tak pula aku sanggup ke
nerakaMu, ampunkan dosaku, terimalah taubatku, sesungguhnya Engkaulah
Pengampun dosa2 ku. Amin Ya Rabbal'alamin " 

20 April 2011

Indahnya menjadi Wanita Solehah

Assalamualaikum,
hari nie fiyda ade terbaca,
tentang 15 Fadhilat wanita solehah,
kat blog nurul iman kehidupan,
jadi fiyda kongsikan kat blog fiyda,
untuk tatap semua yang ingin berkongsi ilmu..

1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali. 

2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh. 

3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat. 

4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

5. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya. 

6. Wanita yang melayani dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad. 

7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba. 

8. Wanita yang memerah susu binatang dengan “bismillah” akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan. 

9. Wanita yang menguli tepung gandum dengan bismillah”, Allah akan berkatkan rezekinya. 

10. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti menyapu lantai di baitullah.

11. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki surga dari mana-mana pintu yang dia suka. 

12. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari. 

13. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari. 

14. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji. 

15. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.



subhanallah....... mulianya darjat seorng wanita solehah di sisi Allah SWT


tapi terase masih jauh perjalanan fiyda untuk bergelak wanita solehah,
sebab fiyda selalu alpa dengan keindahan & keseronokkan dunia,
walaupun jauh disudut hati teringin nak rase manisnya iman,
moga fiyda akan menjadi salah sorang dari wanita solehah,
insyallah, dengan izin allah, tiada yang mustahil..

19 April 2011

Sejuk Panas = Deman

Assalamualaikum,
dah seminggu tak conteng blog nie,
sory blog, fiyda busy sikit,
arini fiyda dah habis 3 paper,
so far oklah cuma paper yg 2nd aritu fiyda tak dpat buat, hukhukhuk
Sedih sangat..

Hari khamis time second paper tu,
besday my mom..
i lov my mom so much, much & much..
she the best for me.

ok balik pada citer arini,
arini lepas balik exams tadi,
dalam kul 2 fiyda rase panas jer badan,
mula2x ingat tak de pape,
tapi sampai sekrg tak turun2x lagi suhu, huhu
dah lah sakit perut memulas2x..
then kepala lak sakit cam nak pecah..
siyes ase cm nak nangis..
huhuhu dah nangis pun..
fiyda rase cam nak demam lah,
tak sukanyer,
bila time2x cam nie fiyda mesti jadi sensetif,
mulalah nak nangis banyak2x,
nak kecik dan banyak lagi..
macam budak2x kan,
tapi nilah fiyda..

oklah, fiyda nak rehat jap..
sakit sangat kepala nie...

14 April 2011

This Song for U

Yang Terindah


Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Maaf jika ku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran

Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Kau yang bernama cinta
Hingga aku rasa indah

......................................................................................................................................................

Tetibe rase nak jiwang-jiwang malam nie,
padahal besok exams KP,
paper yang paling menakutkan bg fiyda untuk sem nie,
Tapi jangan risau sebab rest jap buat entri nie,
lepas nie sambung study balik,
lagipun dah bape ari tak update blog nie,
cian kat blog nie..

To My Dear


insyallah,
Saya sentiase doakan yang terbaik untuk awak,
saya mintak maaf banyak2x 
sebab selalu buat awak susah hati,
dan buat awak terpaksa bersabar dengan perangai saya
yang tah ape2x nie..
TERIMA KASIH AWAK,
sebab masih besabar dengan saya..



oklah, bye..
nak sambung study lak.
wish me luck for my exams
tomorrow ya..

http://www.cute-smiley.com






10 April 2011

Bufday My Ensem Boy

Assalamualaikum,
Sekejap jea masa berlalu,
dah 11 tahun rupernya umur adik kesayangan fiyda nie,


Anak mak yang bongsu,
kak ingat lagi adik melihat dunia jam 17.07 petang,
masa tu kak ngah umur 5 tahun,
kak ngah cakap mata adik pejam jer mulut mcam huruf A,
tergelak kami mase tue.

Adik mase kecik gemuk sangat,
montel & putih,
sampaikan orang cakap mak tertukar adik kat hospital, hehehe
masa adik kecik pegi mana2x mesti ade orang cuit adik,
geram sebab adik comel sangat,


gambar nie time ade merajuk.

Kali pertama adik balik umah dari hospital kak dah jatuh kasih kat adik,
masa tue kak umur 11 tahun sama cam umur adik skrg,
time tue tgah nakal ke hulu ke hilir main ngan kawan2x,
tak lekat kat umah sampai abah selalu marah,
tapi lepas ade adik semua tue dah berubah
kak duk umah jer jaga adik,
mak terkejut tengok kak camtu sebab adik2x lain kak tak macam tu,
tapi bila ngan adik kak berubah jadi kakak yg penyayang & bertgjawab,
mase tue adik manja sangat ngan kak,
mna tak kak yang mandikan adik, basuh berak, suap makan,
pagi mana2x mesti bawak adik,
sampailah kak masuk asrama masa form 1,
mase kat asrama selalu nangis ingat adik,
rindu adik sgt..


Sekarang adik dah besar,
dah 11 tahun,
Manja & degil,
kesian adik sebab mak ngan abah selalu sibuk,
tinggal adik kat umah sorang2x..
tapi adik fham mak ngan abah kuar keje.


Time adik tadika

Selamat Hari lahir adikku
Abdul Shallah Bin Abdullah
semoga panjang umur & murah rezeki,
kak doa semoga adik berjaya di dunia & ahirat,
Kak harap adik akan jadi manusia yg berguna
kepada diri adik, mak & abah, msyrkt & agama.
insyaallah, amin.


Shafiin & Shallah


Kali pertama jumpa adik shafiin tapi dah mesra mcam dah lama kenal.
Bangga rupe2xnyer die ade adik mcam orang lain jgak,
tak kisah w/pun tue adik mak lain,
terus gelarkan diri abang tiada lagi panggillan adik..


adik & abah at Langkawi


oklah tue jea,
doakan adik fiyda erk sempena bufday die..







09 April 2011

Today is Saturday



Dek kerana prihatin


Dek kerana kecewa


Dek kerana sedih teramat sangat


Tak de pape hasil untuk hari nie


Nothing

&


Dah lama tak nangis banyak cam nie

Sampai


tak de selera nak makan

yang paling penting 3 hari lagi nak exams,
tapi arini tak study pun,
lepas tulis entri nie mesti study,
tak nak pkir pape dah...
huhuhu


Manusia menjadi Komoditi

Assalamualaikum,
arini pagi nie fiyda terbaca kat blog nie
tentang tajuk kat atas..
Sebagai mahasisiwi yang sedang mengikuti
bidang EKONOMI PEMBANGUNAN SUMBER MANUSIA,
Fiyda seharusnyer tahu & ambik tahu tentang ini,
so bila fiyda tahu fiyda nak kongsi ngan kawan pembaca semua,

.................. Rencana dari blog tersebut .........................................



Di zaman globalisasi ini  aktiviti perdangagan manusia adalah antaraperniagaan yang paling lumayan di dunia dengan nilai pasaran mencecah berbillion ringgit.  


Pertubuhan Buruh Antrabangsa  melaporkan antara 10 juta hingga 30 juta orang menjadi hamba di seluruh dunia.

Setiap tahun lebih 800,000 individu di perdagangkan dan lebih 600,000 mangsa adalah wanita dan kanak kanak.

Perhambaan ialah apabila seseorang itu di paksa bekerja tanpa bayaran dan di ancam dengan keganasan sehingga tidak mampu meninggalkan pekerjaan itu.

Menurut PBB ,nilai pasaran bagi perdangangan manusia mencecah RM 97 billion.

Perdangangan manusia adalah satu aktiviti yang pesat berkembang setaraf aktiviti penyeludupan senjata dan dadah.

Mangsa perdangangan manusia kebanyakan berasal dari Asia,Amerika Tengah ,Afrika & Eropah Timur.Kebanyakan dari merkea di paksa menjadiburuh,pelacur dan pembantu rumah selain ada juga di paksa melakukan jenayah.



Purata harga hamba pada tahun 2009 ialah RM 270 sahaja.




Seorang kawan saya di Jerantut pernah menjadi mangsa perdagangan manusia di Singapura.Untuk menyelamatkan beliau, keluarga beliau terpaksa membayar sejumlah wang kepada sindiket yang telibat.

............................................................................................................................
 
Pssstttt : Berusahalah jadi komoditi yang berharga & bermaruah. insyallah


Ibu dan facebook


Penat Study??

Jom layan video kat bawah nie,
Luahan perasaan sorang anak buat ibu yang addict FB,
tak nak cite panjang, 
Jom Layan..


Kelakarkan budak nie,
Mungkin mak die suka Nganga depan Laptor 
&
Layan FB sepanjang masa..

Pssstttt : Nsib baik mak fiyda tak pndai Laptop.. hahhahaha
Tak naklah anak camnie.. 
gurau jer
http://www.cute-smiley.com

08 April 2011

Sekali Lagi

'Sekali Lagi'
Filem Romanti Komedi
 Filem lakonan terbaru kak Lisa Surihani ngan Mia Nasuha
dan tak luper heronyer abang hensem yang baru menang kete
Sape lagi kalau bukan Sham Shaheizy..


Sinopsis citer :

Arman (Shaheizy Sam) merupakan seorang pesakit yang percaya dirinya menghidapi penyakit autisme. Dia dijaga oleh ibu (Kartina Aziz) dan ayah saudaranya (Alex Yanz) selepas pembedahan. Dia dijodohkan dengan (Shasha Zurazie) atas pilihan ibunya. Satu hari, Arman diperas ugut dan kehadiran Amy (Mia Sara Nasuha) menyelamatkan Arman. Sejak hari itu, mereka berkawan baik sehinggalah hal persahabatan mereka diketahui ibu Amy, Shiela (Lisa Surihani). Shiela berang dan melarang Amy berjumpa Arman. Mengapakah Shiela berbuat begitu? Segalanya terjawab dalam filem romantik indah ini


Nie trailer Sekali Lagi :


best, confirm best..
Tak Sabarnyer nak nengok citer nie..
Tapi Lambat lagi JUN baru Tayang..
Tapi tak kisahlah, nak tengok jgak..

To my dear,
make sure u teman i tengok citer nie tau,
kalau belanjer i lagi suke.. kih3x..


Pssstt :  " kalau ada jodoh kita jumpa lagi "

http://www.cute-smiley.com



07 April 2011

Contest_love my friend


Fiyda ada kawan so fiyda joinlah contest nie,
Yang paling penting fiyda sayang kawan-kawan fiyda..
fiyda sayang kawan-kawan masa sekolah dulu ( diorang panggil fiyda nurul)
fiyda sayang member kat kolej, member kat fak dan tak lupa fiyda 
sayang member-member SRM..
motipnyer nak ckap fiyda syg semua orang yang jadi kawan fiyda, hehehe
lov them so much..

 

kiri : member2x suka duka time form 6 
kanan : member kolej time dinner kolej mase first year..

 

kiri : member fak time drama bi.
kanan : member rakan muda time makan duyan, 

 

kiri : ika mu bestfren yg kat indon skrg, miss she so much..
kanan : bell, member sejak dalam perut mak yg kat UPSI..

panjang lak citenyer,
ok fiyda dah join korang kalau nak join gak contest nie
sila ikor syarat2x kat bawah nie, ok :

1.wajib ade blog!
2.wajib follow mrizal ! ( fiyda yg ke 35 follow tau!!)
3.namakan entry korang Contest_love my friend
4.cerita kan sedikit pasal kawan korang!
7. Letak Url entry contest korang dekat bahagian komen tau!
8.tag 2 org sjae !
fiyda tag zaty & mas..
9.tarikh tutup 30 april :)


hadiah RM20 topup
RM10 untuk pemenang 
dan RM 10 lagi untuk kawannya
pemenang akan dipilih berdasarkan cerita yang menarik!!!!!

psstt : thanks jadi follower fiyda yg ke 55 
& wish luck kat fiyda next week nak exam s nie.. heheheh