31 March 2011

Henset baru..

 Teringin sangat nak beli henset baru... huhuhu
Tak nak henset lain nak henset yang kat bawah nie jer.. 


Cantikkan...
bukan cantik tapi cantik sangat..
name henset nie..
ade 4 color..


Tapi fiyda nak yang kat atas tadi jer...

Tapi rasenyer berangan jealah kot..
Harga dia paling rendah sekarang RM666 lor,
Nak kena tunggu de duit dulu baru leh pkir balik nak ke tak...
Terpaksalah bersabar walaupun hati merota-rota nak,



sebelum nie, fiyda guna henset nie..
fiyda mmg suka giler henset nie,
mase mula2x fiyda berkenan tengok henset nie harga die dalam RM900..
Sebab nak jgak fiyda tunggu harga dia jatuh,
then akhirnya fiyda beli jgak mase harga die RM600..
Motifnyer nak gitau fiyda nie kalau fiyda dah suka,
fiyda akan dapatkan jgak,

http://www.cute-smiley.com



sekarang guna henset nie jer,
nie pun ehsan abah..
kalau tak xdelah hp jawabnyer.. huhuhu
thanks abah...




30 March 2011

Suatu Ketika Dahulu

Sory entri nie mungkin emo ckit,
tadi time kelas prof tunjuk pic kwsan setinggan,
kawasan orang miskin,
tibe-tibe teringat kehidupan fiyda mase zaman kecik-kecik dulu..

Umah kecik, makan berhutang, sangat susah,
fiyda ingat lagi msa fiyda tadika,
mase tue fiyda hanya mampu tengok jer kawan-kawan makan aiskrim,
aiskrim tu bukan mahal pun,
seposen jer harganya tapi fiyda tak mampu..

mase sekolah rendah,
jarang-jarang jer bawak duit p sekolah,
kalau bawak pun dua puluh sen atau lima puluh sen jer,
time tue org kg tak suka kitaorang sebab kitaorang orang susah,

Tapi fiyda suka kehidupan masa tue,
kitaorang bahagia,
tiada pergaduhan tiada sengketa,

Masa susah kitaorang bahagia,
bila senang kitaorang berduka,
percayalah harta & duit bukan segala-galanya dalam kehidupan nie,
duit tak boleh beli kasih sayang..

Rindu sangat zaman kecik-kecik dulu,
abah selalu ada masa,
ade jer aktiviti yg dibuat bersama-sama,
berkebun, memancing, masuk hutan, bersukan, bersilat........

Tapi semua tue hanya kenangan yang sudah menjadi sejarah,
Tak mungkin akan berulang lagi,
andai masa boleh diputar semula,
fiyda tak ingin abah berenti kerja kerajaan & aktif politik...

Tapi apakan daya,
semua telah tertulis begini jalannya....
sebagai hambanya aku harus redha,
tapi
Rindu sungguh aku rindu semua detik & ketika itu....

Cinta 100%

sila jgan slah faham, nie bukan lirik lagu dangdut ok.... ^_^
fiydA cuma mahu share ape yang boleh dishare...




Andai ada yang bertanya, berapa peratuskah cintamu untuk ayah ibumu?
Pasti jawapanku, 100%.
Andai ada yang bertanya, berapa pula peratus cintamu pada suamimu?
Pasti jawapanku, 100%.
Andai ada yang bertanya, berapa peratuskah cintamu untuk anak-anakmu?
Pasti jawapanku 100%.
Andai ada yang bertanya, berapa pula peratus cintamu untuk saudara seakidahmu?
Pasti jawapanku, 100%.

Andai mereka bertanya, lalu berapa pula peratus cintamu untuk dirimu sendiri?
Pasti jawapanku, 100%.
Andai mereka keliru lantas tertanya-tanya, masakan begitu?
Bukankah setelah dibahagi, cinta itu pasti berkurang peratusannya?
Pasti jawapanku, beserta senyum malu-malu,
Ada satu di dunia ini, walau dibahagi seberapa banyakpun, ia tetapkan sama..
Tidak berkurang walau sedikitpun,
Itulah CINTA…

Anugerah paling berharga dari Yang Maha Esa.

29 March 2011

Lima perkara kita semua mahukannya

1: Wajah yang cantik – solat subuh

2: Duit yang banyak – solat zohor

3: Kesihatan yang baik – solat asar

4: Anak2 yg cerdik dan berjaya macam kita – solat maghrib

5: Tidur yang nyenyak tanpa ganguan – solat isyak


Senang jer untuk mendapatkannya hanya 15 minit setiap hari .


Kata Nabi Muhammad S.A.W; siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya dan siapa yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezki yang berkat dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak2 yg bermanfaat dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak . ( Sampaikanlah daripada nabi saw itu walaupun satu ayat )

' Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. ' Surah Al-Baqarah ayat 286

Apalah nak jadi dengan dunia nie...

Assalamualaikum,
arini fiyda nak share beberape pic yang fiyda amik 2,3 minggu lepas,


mesti ada yang tak sangka nie gambar yang nak kongsikan,
gambar nie fiyda amik di sebuah Masjid di melaka,
2,3 minggu lepas.
time tue fiyda bersama beberapa orang teman ke Melaka,
Fiyda namakan perjalanan petang itu,
perjalanan mencari diri,
fiyda tak nak bercarita pnjang sal perjalanan tue,
tapi just nak meluahkan rase terkilan dihati sepanjang fiyda di masjid tue,
Kitaorang sampai di  masjid tue dah magrib dah lama,
Pada sangkaan fiyda mesti semua jemaah dah siap solat,
tapi sangkaan fiyda meleset,
bila kitaorang sampai di masjid tue,
fiyda terkejut bila masjid tue gelap,
tiada sorang manusia..
Dalam hati terdetik rase terkilan,
kenape begitu keadaannya,
bila masuk kat dalam fiyda ternampak,













Subhanallah,
duit peti derma kat masjid pun sanggup dicuri,
fiyda tak nak cite panjang,
sebab fiyda sedar fiyda bukanlah baik sangat,
selalu alpa selalu luper,
rumah fiyda pun dekat ngan masjid,
tapi ......... faham2xlah kan..

Nota kaki : susahnyer nak jadi baikkan.....

28 March 2011

5 Gadis & durian

Just mahu berkongsi pic suatu ketika dahulu.. hehehe
fiyda nah tulis entri sal duyan ni kat sini.





i will miss this moment,
time kasih kat korang sebab sudi kawan ngan fiyda,
sudi takkan luper korang...
insyallah..
tibe2x touching.. huhuhu

setiap detik yang kita lalui adalah sangat berharga..
kredit pic buat izni..


Malam Amal & Apresiasi Rakan Muda

Panjang tol title kat atas tue kan,
nama pendeknyer "Dinner Srm"
dinner yang bertema "Mega Kayangan"
berlansung pada malam 26 Mac 2011..

Malam tue fiyda jadi gadis dulang,
kecewa ckit sebab ade sentence part keje fiyda tak lancar sgt..
tapi tak pelah dah lepas dah pun...
So far oklah, untuk dinner yang pertama kali dibuat oleh SRM,
next year kena buat lagi grant tau...

Ape2xpun tahniah buat semua AJK dinner,
fiyda tahu korang mmg betol2x berusaha untuk jayakan dinner nie,
Wlaupun ada mcam2x masalah & rasa tak puas hati,
Korang berjaya buat jgak..
Tahniah tau..

Fiyda seronok dpat jadi sebahagian dari family rakan muda,
seronok sangat kawan dengan korang,
harap ukhwah antara kita akan berkekalan,
walau apa pun yang terjadi, ok..

Haish, byaklak fida membebel..
nie nak kongsi pic time dinner yang fiyda copy dari khoiri dan zaty
Kredit tuk korang dua orang..

Barisan MT SRM 2010/2011
- tahniah korang semua-

Alumni SRMUKM
- alumni yang terbaik-


fiyda & izni
- seronok kawan ngan izni, selalu gelak2x. Harap kita tetap kawan yer-

Fiyda & zaty
- kiter pun suka kawan ngan zaty, zaty comel sgt, tie de mase kite kuar mam sama2x lg erk-

diela,fiyda, wanie & dayah
- akak dah anggap korang cam adik akak tau terutama diela & wanie, syg korang-

wanie & fiyda
suka sgt pic nie, kredit untuk zaty...


ok, tue jealah cite fiyda sal dinner...
syg korang semua tau!!



Cara Wardina Latih Anak lekat Solat 5 Waktu

Assalamualaikum................


Entri nie fiyda terbaca kat blog AMRAFAHAN Dan entri nie fiyda copy kat page Wardina
time kasih untuk perkongsian ilmu yang berharga nie...
http://www.cute-smiley.com



..............................................................................................................................

BERBALOI PENAT LELAH KU...
by Wardina Safiyyah OfficialPage on Friday, March 11, 2011 at 8:47pm
Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda dan bakal wanita yg bakal menjadi...




I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all
my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th
birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi
dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat
since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is
SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very
important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong
signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun
lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau
tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu
Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) -
lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and
say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her
never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik
cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni
melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik
cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how
we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita,
bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK
solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua
kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat!
I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will
NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask
her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do
it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak
tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love
her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3
kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar
dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau
TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna
solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for
her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i
wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy
and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi
cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im
sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims
that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the
world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as
how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak
boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

...................................................................................................................

fyda mmg tak kahwin lagi,
dan lambat lagi kot nak ade anak,
tapi tak salahkan belajar untuk masa depankan... hehehhehe

http://www.cute-smiley.com

26 March 2011

Rambut oo rambut


Tibe2x teringin nak potong rambut,
hari tu dak layer,
tak cantik.. huhuhuhu
sekarang nak potong bagi sama balik...

Lagipun rambut cam dah panjang balik..
 Tapi tak panjang cam time sekolah dulu,
masa sekolah dulu rambut kiterkan mcam jue aziz


cantik x?? heheheh

masa kite kecik2x dulu rambut kiter warna perang,
perang sgt mak cakap,
perang asli beb bukan letak warna ke apa,
tapi sekarang dah hitam dah...

hmmmm...
bila nak potong rambut nie erk???
nak potong biase k nak buat fesyen??
tapi ape bezanyer i kan pakai tudung..
http://www.cute-smiley.com





25 March 2011

Jom main & gelak..



i) Pilih bulan kelahiran anda:

Januari - Aku cinta
Februari - Aku gigit
Mac - Aku belasah
April - Aku peluk
Mei - Aku terhantuk
Jun - Aku terkentut depan
Julai - Aku menari dengan
Ogos - Aku pergi dating dengan
September - Aku lambai dekat
Oktober - Aku muntah depan
November - Aku jerit dekat
Disember - Aku terlanggar

ii) Pilih nombor hari jadi anda:

1 - Mak aku
2 - Komputer aku
3 - Liverpool
4 - Garfield
5 - Musuh dalam selimut aku
6 - Gangster
7 - Handphone aku
8 - Gerrard
9 - Driver Bas
10 - Semut
11- Kawan baik aku
12 - Polis
13 - Taik kucing
14 - Patung barbie
15 - Lee Chong Wei
16 - Mak Mertua aku
17 - Mak tiri aku
18 - Girlfriendaku/ Boyfriend aku
19 - Makcik kantin
20 - Sharifah Amani
21 - Upin dan
22 - Siti Nurhaliza
23 - Spongebob
24 - Cristiano Ronaldo
25 - Bapuk/Maknyah
26 - Kawan aku
27 - Raja Lawak/Akademi Fantasia
28 - Jiran aku
29 - Orang gila
30 - Taylor swift
31 - Awek cun/ Jejaka tampan

iii) Pilih warna baju yang anda pakai skrg:

Putih - Sebab aku perasan cantik/hensem
Hitam - Sebab aku gila
Pink - Sebab aku suka single
Merah - Sebab mak aku suruh
Biru - Sebab aku tak tahan
Hijau - Sebab aku baik hati
Ungu - Sebab aku cemburu
Kelabu - Sebab bomoh suruh
Kuning - Sebab suka hati aku la
Oren - Sebab aku baru putus cinta
Coklat - Sebab aku tak tentu arah
Lain-lain - Sebab aku fikir aku hebat

KONGSI JAWAPAN ANDA ;) 

 Nie jawapan fiyda =

"Aku terhantuk Handphone aku Sebab aku tak tentu arah"

http://www.cute-smiley.com




Top5 fesyen yang tidak disukai oleh lelaki tetapi digemari oleh wanita

Cermin mata besar


Ramai wanita merasakan bahawa apabila mereka memakai cermin mata yang besar,mereka akan kelihatan lebih  mewah dan bergaya. Tetapi bagi lelaki, wanita yang gemarkan memakai cermin mata yang besar dan tidak sesuai dengan bentuk muka kelihatan seperti serangga yang bermata besar. Amat penting bagi seseorang wanita untuk memilih saiz dan bentuk cermin mata yang benar-benar sesuai dengan wajah mereka.

Bibir yang merah menyala


Kebanyakan wanita akan merasakan bahawa mereka akan kelihatan lebih seksi sekiranya menggunakan lipstick yang berwarna merah. Tetapi lelaki tidak sukakan warna yang terlalu terang kerana mereka merasakan seolah-olah sedang bercakap dengan badut. Lelaki lebih sukakan kesederhanaan. Wanita harus lebih peka dalam pemilihan warna lipstick yang bersesuaian dengan kulit mereka
( nasib baik fyda tak suka pkai mcam nie)

Bulu mata


Memang tidak dinafikan bulu mata yang panjang dan melentik memang akan membuatkan seseorang wanita itu kelihatan lebih cantik pada pandangan lelaki. Tetapi sekiranya bulu mata palsu yang terlalu panjang dan melentik digunakan, lelaki akan merasakan bulu mata yang dipakai oleh seseorang wanita itu kelihatan seperti bulu penyapu dirumahnya. Wanita dinasihatkan untuk tidak memilih bulu mata yang terlalu panjang. Lelaki lebih sukakan bulu mata yang asli berbanding bulu mata palsu.
( fiyda tak nak lagi pkai yang palsu nie )

Selipar/Kasut


Mungkin ada diantara sesetengah wanita lebih suka memakai selipar/kasut berbanding kasut tumit tinggi. Ini adalah kerana ianya lebih selesa dipakai daripada kasut tumit tinggi. Pelbagai jenis selipar/kasut yang cantik-cantik boleh didapati di pasaran sekarang. Tetapi walau secantik manapun selipar/kasut yang di pakai oleh seseorang wanita, lelaki pasti lebih gemarkan wanita yang memakai kasut tumit tinggi kerana ia akan menambahkan keayuan mereka.
( fiyda suka kai kasut tumit tinggi tapi, cepat penatlah.. huhuhu )

Pakaian yang terlalu seksi


 Seseorang wanita yang memakai pakaian terlalu seksi memang mendapat perhatian daripada lelaki.  Tetapi lelaki akan merasakan wanita yang seksi adalah seseorang yang kurang mendapat perhatian. Dan dengan pemakaian yang seksi mereka mendapat perhatian yang secukupnya. Tambahan lagi untuk lelaki yang bernafsu kuda. Wanita dinasihatkan untuk memakai pemakaian yang lebih tertutup untuk mengelakkan daripada perkara buruk menimpa diri mereka.
( time kasih atas nasihat nie, ^_^ )

Pssst : kesimpulannya?? pandai2xlah korang pkir sendiri... heheh


Kredit tuk  top 5 page untuk entri nie..