25 September 2010

I Love Math...


Nak tau kenape fiyda suka math,
Kalo nak tau sila buat arahan di bwah, :


1. pick a number from 1 to 10.
2. add that number to 5.
3. add again with 9.
4. total them up.
5. minus it with the number u picked.
























dan kesudahannya walauapa nombor yang anda pilih,
Jawapannya mesti 14
MySpace

Menarikkan, semoga semua pembaca Terhibur.

22 September 2010

Jenguk seketika......

Assalamualaikum,

kalo ikotkan nak bercerita bnyak yg fiyda nak kongsi kat cini,
tapi lepas balik dari cuti raya  nie,
fiyda xleh taip bnyak sgt sebab tgan fiyda cepat letih,
nie kesan fiyda excident jumaat lepas, 
Sendi tangan fiyda terkehel...huhu . 
(tie dah de masa fiyda crite sal xcident tu)
and then minggu nie..
Fiyda bz sangat, bz study untuk 3 midterm..
semalam dah lepas satu mikroekonomi...
hanya tuhan yg tahu apa yg fiyda rasa,
soklannya susah sngt..
Lagi 2 esok ngan jumaat,
Doakan fiyda dapat jawab erk..
klah, fiyda chow dulu sebab tgan dah rasa berdenyut2x...
daaaaaa..

P/s: kepada yg follow blog nie, thanks sgt2x... 
Fiyda sayang semua kawan2x fiyda.. (^__^)

03 September 2010

Aku & mereka yg berpose

Entri kali fiyda sekadar nak berkongsi 
gambar-gambar yg fiyda ada sepnjang ramadhan kali nie,
lebih tepat gambar kuar berbuka ngan kawan2x...
ramadhan kali nie fiyda rse ramadhan yg sgat bermakna 
selama fiyda di UKM (baru 2x pose baru padahal,hehhehe)
disini fiyda jauh dari family tersyang hnya kawanlah tmpat
fiyda menumpang kasih..
MySpace

Tu baru mukadimah, hahahha
oklah fiyda mulakan dengan first ramadhan..
first ramadhan fiyda ingat nak berbuka dgn hana,ana, ika, fatin & adik fatin.
tapi lain plak yg jadi, fiyda kuar ngan acik & ika lak.
sory ana & hana.. :(

nie ler gambar mse first berbuka pose dikedai ikan bakar,
mse nie ade ramai tpi semua member2x silat,
yang paling tak boleh lupa fatin makan banyak sangat2x.. 
dia yg tolong hbiskan nasi goreng fiyda, thanks fatin.. :)
tapi berbuka nie istimewa sangat sebab bebuka dengan sidia yg tersyg..
terima kasih pada my BFF cik ika tersayang sebab sudi teman sya,
mase nie saya segan sgat nak jmpe diorg.. :)

Next berbuka bersama ayu,ana,hana &sha,
kitaorang berlima berbuka di village view kajang,
time kasih pada faruq yg tolong hantar kitaorg kesana,
village view tersangatlah cantik kagum aku seketika,
malam tu kami makan besar,
ape tak besarnya sorang spent 20 ringgit Malaysia..







hah, tengok mewahkan.. sekali-sekala bolehlah..
kalo hari2x pokai teman...
MySpace

Seterusnya semalam di BBB seafood,
seronok sangat tak dapat fiyda gambarkan,
semalam yang ada miss shyda bee, miss fatin, miss ika & miss suhaila,
yg laki lak abg kro a.k.a kembar teman*, khoiri a.k.a angah & ajih a.k.a bf kiera..
dan tidak ketinggalan pasangan bhagia Mr.MOHD FIRDAUS & Mrs.NURUL FIYDA..
time kasih pada kawan2x yg sudi memeriahkan mjlis kami. hahahaha, so sweetkan.. 
MySpace

nielah pasangan yg nama dinyatakan diatas..
comelkan.. hahahaha



miss fatin yg suka tersenyum & miss shyda yg suka mngusik..


nie gambar curi yg miss shyda & miss fatin amik.. :)


i like gambar yg last tu... hehhehehe
ok2x, i tak kan buat gosip liar di blog i nie... :D
semua yg pgi ada gambar kecuali adik khoiri.. huhuhu
sorrylah khoiri ko bz sgat kalah PM..
next time aku akan pasti pic ko pun ada ok..

Sebenarnya banyak lagi yg fiyda kuar berbuka,
tapi nie jea yg de gambar..
fiyda ingat & akan terus ingat masa fiyda, acik, abg kro, ika & khoiri
berbuka lam hujan..
i miss that moment & fiyda harap korang pun ingat..

Last, fiyda nak ucap time kasih banyak2x pada semua org,
fiyda seoronok sangat w/pun dlm hati fiyda ada kedukaan,
kalo korang semua tak de mesti fiyda down sgt,,
syukur alhamdulillah..
tuhan hantar kawan yg baik pada fiyda..
semoga persahabatan kita semua berkekalan..
fiyda syg semua org...
semoga kita semua mendapat keberkatan ramadhan kali nie. amin..

02 September 2010

Bertuahnya aku...

19 Kebaikan Wanita




Mungkin terdapat banyak hadis yang menyatakan wanita lebih ramai menghuni neraka, namun janganlah kamu bersedih wahai muslimah. Selagi dirimu menjadi kekasih Allah dan rasul-Nya, kedudukanmu amatlah mulia. Di sini saya senaraikan 19 kebaikan tentang kamu!

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia”.

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah dan orang yang takutkan Allah,akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah.Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya(10,000 tahun).

10.Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11.Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12. Aisyah berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah, “Suaminya. “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah, “Ibunya”.

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung diudara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akantinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

“Jadi, janganlah sesekali kita merasa lemah. Wanitalah sebenarnya yang membuat seseorang lelaki itu kuat. Itulah salah satu sebab mengapa Nabi meletakkan wanita setaraf pada lelaki dan tidak lebih rendah”.


memang bertuah aku dilahirkan sebagai wanita, tapi adakah aku hamba ALLAH yg baik ???
Ya Allah,
aku merasakan aku gagal untuk menjadi hambamu yang solehah,
tapi aku pohon tunjukkanlah aku jalan untuk jadi hambamu yang solehah..
ampunilah dosa2xku & dosa2x orang yang aku sayangi..
sesunggungnya kau lah yang maha pengapum lagi maha mengasihani...
amin... 



01 September 2010

Aku Bersujud

Acha & Irwansyah - Aku Bersujud


Aku malu berharap engkau mengerti lagi
Atas kesalahan yang pernah aku perbuat
Hati dan perasaan ku mulai teruji
Selembut doa dalam hati kau mengetahui

Kala panggilan mu
Aku mohon ampunilah aku

Aku bersujud
Aku berdoa
Hanyalah padamu
Ya tuhanku
Aku memohon
Keringanan hati
Menentukan pilihan
Menuju rahmatmu

Ya Tuhanku

Bikisan Buatmu



Maher Zain - insyaallah   ماهر زين - ان شاء الله


Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame


Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x
Insya Allah3x
Insya Allah we`ll find the way



lagu nie buatmu,
yang sentiasa fiyda sayang,
semoga dirimu lebih tenang,
insyaALLAH ALLAH akan sentiasa bersama kita,
bersma-samalah kita mencari keredhaannya,
mencari sinar kebahagiaan yang sebenar...


INSYALLAH.... 
MySpace
kita hanya mampu merancang, hanya allah yg menentukan...